Atrakce na pouti se staví stejně jako dům, říká kolotočář, který přijel do Žďáru

10. květen 2017
Zprávy z

Ve Žďáře nad Sázavou ve středu oficiálně začíná pouť. Zájemci budou moci vyzkoušet desítky různých atrakcí. Nejdřív ale museli kolotočáři vše správně připravit.

„Staví se to podle vodováhy, jako když stavíte dům. Všechno musí být naprosto v rovině,“ vysvětluje kolotočář Zdeněk Kučera. Ten má na pouti celou rodinu, která vlastní celkem sedm atrakcí. „Máme tady centrifugu, autodrom, houpací loď, lavici, draka, horskou dráhu,“ vyjmenovává.

Atrakce staví pokaždé na stejných místech. Kučerovi už mají na žďárské pouti tradici, jezdí sem několik desítek let. „Já sem jezdím tak od mých pěti let. To se ještě stávalo jenom tady na tom oválu, ani vzadu se nestálo. Teď je mi skoro čtyřicet let,“ říká Zdeněk Kučera.

Když mají postaveno, sami si pak jízdu vyzkoušejí. Celkovou bezpečnost atrakce však kontrolují ještě před sezonou. „Jako když jedete s autem na technickou, tak se jede s tou atrakcí. Prohlíží se elektřina i technický stav,“ popisuje.

Jediné obavy dělá Zdeňku Kučerovi počasí. Minulý rok jim nepřálo jen v neděli. „Tohle podnikání je prostě o počasí. Když vyjde počasí, má pouť velkou návštěvnost. Říkám si, zaplať pánbůh, že nám alespoň vyjdou nějaké dny,“ dodává.

Cena pronájmu za místo se podle kolotočáře od loňského roku nezměnila. Nebudou tedy měnit ani cenu vstupného.

autor: Veronika Papoušková
Spustit audio