Archeologové našli u Smiřic pravěká sídliště. Co do rozsahu a úplnosti nemá objev v regionu obdobu

30. srpen 2021 11:54

Pracovníci Muzea východních Čech objevili ve Smiřicích  rozlehlá sídliště z doby kamenné a bronzové. Ta leží na území velkém zhruba jako fotbalové hřiště. Podle archeologů se jedná o první objev takového rozsahu v Královéhradeckém kraji.

„Objevili jsme kolem 40 jam," říká vedoucí archeologického oddělení Muzea východních Čech v Hradci Králové Miroslav Novák.

Čtěte také

Podle něj jde o nejrozsáhlejší objev v Královéhradeckém kraji.
„Jsou to vlastně dvě pravěká sídliště, která leží při sobě. Jsou z různých období, jedno sídliště je z doby kamenné a druhé z doby bronzové. A nálezy z těch jam jsou poměrně bohaté, je tam velké množství keramiky i kamenné nástroje. Našli jsme i licí formy na bronzové nástroje."

Objevené kamenné nástroje patří do období neolitu, ve kterém žila první kultura zemědělců na našem území.
„Nástroje jsou vesměs vyrobeny technikou štípání a broušení. Ty štípané nástroje jsou většinou vyrobeny z pazourku, který se k nám dostával z území dnešního Polska."

Na výzkumu pracuje zhruba 15 lidí, kteří postupně odkrývají rozlehlá sídliště, doplňuje mluvčí Muzea východních Čech Lucie Peterková.
„Co do rozsahu a úplnosti nemá současný objev ve Smiřicích v regionu obdobu. Navíc se rozkládá na ploše o velikosti zhruba jednoho fotbalového hřiště."

Sběr archeologických vykopávek ve Smiřicích bude pokračovat ještě přibližně půl roku. Zachovalé předměty by archeologové chtěli představit příští rok na jarní výstavě Muzea východních Čech v Hradci Králové.

autoři: Eliška Horáková , baj
Spustit audio

Související