Alena Pecková má hvězdu jak na hollywoodském chodníku slávy. Dodnes ji pohled na ni dojímá

16. duben 2024

Ve Vráži u Berouna, kde sídlí nestátní nezisková organizace Klubíčko Beroun, před časem otevírali přístavbu se společenskou místností. Hvězdu na chodníku tehdy paní Aleně slavnostně odhalili kolegové. Chtěli jí tak symbolicky poděkovat za to, že Klubíčko vede s „velkým srdcem“. Poté, co se paní Alena navíc stala jednou z vítězek Cen hejtmanky 2023, k hvězdě přibylo srdíčko.

Alena Pecková je zakladatelkou a ředitelkou Klubíčka, jehož příběh se začal psát v roce 1997. Tehdy se rodiče postižených dětí spojili a iniciovali vznik první speciální třídy pro děti s tělesným i mentálním handicapem při mateřské škole. Alena Pecková patřila do zmíněné party, však měla s péčí o děti s postižením osobní zkušenost. V průběhu let se Klubíčko stalo poskytovatelem komplexu sociálních služeb: terénních, ambulantních i pobytových. Nabízí terapie, celoživotní vzdělávání, integrované volnočasové aktivity.

Vytváří podmínky pro navazování přirozených sociálních kontaktů mimo rodinu, poskytuje prostor pro seberealizaci, posiluje samostatnost a soběstačnost a pomáhá rozvíjet potenciál lidí s handicapem s respektem k jejich potřebám. Od roku 2016 spustilo Klubíčko i Sociální podnik Klubák, kde lidé s handicapem nacházejí zaměstnání.

Alena Pecková před Levandulovým bistrem ve Vráži

V Levandulovém bistru

S Alenou Peckovou jsme se sešly v Levandulovém bistru ve Vráži. To je jedním z projektů Klubáku. Nabízí pracovní uplatnění klientům Klubíčka, kteří prošli tréninkovým pracovištěm a „(vy)klubali“ se natolik, že zvládnou pracovní povinnosti a mohou být zaměstnáni na chráněných pracovních místech. Ve výrobně připravují polední menu, 50 až 80 porcí denně. Vyhlášení jsou i desítkami a desítkami druhů dortů nebo zákusků z kvalitních surovin.

Klubíčko má další velké plány. Brzy se jejich bistro objeví také na berounském nádraží, zásobovat ho bude nejen vrážská výrobna, ale i další neziskovky. Na nádraží budou provozovat hernu pro děti nebo komisní prodej výrobků neziskovek a sociálních podniků z okolí.

Spustit audio