Včelín na Českodubsku se proměnil k nepoznání a má jednu zvláštnost

2. květen 2020

Skoro stoletý včelín obnovil včelař Tomáš Moravec v obci Lesnovek na Českodubsku.

Letos na jaře Tomáš Moravec včelín osadil pěti včelstvy

Atypická je na včelínu střecha. Je průhledná. „Ve včelíně bývá obvykle tma, i když je denní světlo. Zkusili jsme udělat střechu čirou, průhlednou, z vlnek a doufáme, že se osvědčí. Mysleli jsme i na včely, které jdou za světlem, takže mají výkluzy, aby se dostaly zpod střechy ven,“ vysvětluje Tomáš Moravec.

Ještě před časem místo vypadalo úplně jinak, bylo zpustošené. „Loni na podzim mi přišli pomoct kamarádi včelaři a teď je tady pět včelstev. Přivezli jsme je na Velikonoce, abychom měli na co vzpomínat. Že v roce 2020 jsme znovu osadili včelín,“ je pyšný Tomáš Moravec. Včelín stojí na pozemku vedle stodoly z roku 1921 a patrně vznikl současně.

Včelín má průhlednou střechu

Včelařství je jedním z nejstarších oborů lidské činnosti. A včely spolu s dalšími opylovači mají dodnes na Zemi nezastupitelnou úlohu. Zajišťují nejenom opylení rostlin, ale velmi významně se podílejí na zachování biodiverzity krajiny. V České republice evidujeme na 50 tisíc včelařů.

Zajímavé je, že američtí vědci naplánovali první celosvětové sčítání včel, do nějž se díky mobilní aplikaci mohou zapojit zájemci z celé zeměkoule. Aplikace World Bee Count bude dostupná od pátku 1. května a bude na ni možné nahrávat fotografie včel nebo dalších opylovačů, které pak bude vědecký tým vyhodnocovat.

zdroje: Jaroslav Hoření , ČTK
Spustit audio

Související