Pomozte vědcům sčítat včely. Stačí vám k tomu mobilní aplikace

30. duben 2020

Američtí vědci naplánovali první celosvětové sčítání včel. Díky mobilní aplikaci se do premiérové akce mohou zapojit lidé z různých částí světa. Aplikace s názvem World Bee Count bude dostupná od 1. května. Můžete do ní nahrát fotografie včel a dalších opylovačů, snímky pak vyhodnotí vědecký tým.

Aplikace, kterou si můžete stáhnout tady, má analytikům usnadnit získávání informací o včelách, jejich počtech a druzích na všech kontinentech. Výsledkem projektu má být interaktivní mapa, z níž bude rozšíření jednotlivých druhů zřejmé. Mapu vědci zveřejní 20. května, na který připadá Světový den včel.

„Posledních 15 let slýcháme, že včely se potýkají s řadou problémů, a jsou to většinou dost špatné zprávy. Reakcí někdy bývá otázka: ‚A jak s tím můžu pomoci?‘ Ať už by to bylo třeba sázením rostlin, nebo nákupem medu. A tohle je další reálná možnost, jak přispět,“ řekl James Wilkes, včelař, farmář, profesor výpočetní techniky a jeden z autorů projektu World Bee Count.

Včely a další hmyz mají na planetě nezastupitelnou úlohu opylovačů rostlin, v posledních letech ale těchto hmyzích druhů dramaticky ubývá. Například loni na jaře v Brazílii uhynulo 500 milionů včel, američtí včelaři přišli na přelomu let 2018 a 2019 až o 40 % svých včel. A ubývá jich také u nás. Může za to široké používání pesticidů v zemědělství a klimatické změny.

autor: Anna Macků | zdroj: Radio Wave
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.