V České Lípě vznikla koalice čtyř stran a hnutí. Starostkou bude Volfová z ANO

18. říjen 2018

Koaliční vyjednávání v České Lípě skončilo. Smlouvu dnes podepsalo vítězné hnutí ANO s uskupením Živá Lípa, Piráty a Nezávislými a soukromníky. V zastupitelstvu bude mít koalice pohodlnou většinu 16 mandátů z 25.

Starostkou bude náměstkyně libereckého hejtmana Jitka Volfová, která byla lídrem kandidátky ANO. V krajské samosprávě zůstane v pozici neuvolněné radní.  Rada bude sedmičlenná. Jako první místostarosta by v ní měl zasednout lídr uskupení Živá Lípa Jaroslav Turnhöfer, jako druhý místostarosta pak Martin Brož z ANO.

Za ANO by radními měli být Roman Hejna a Martin Volf. Za Živou Lípu Štěpán Slaný a Michal Prokop. Zástupci Pirátů a Nezávislých a soukromníků budou mít kontrolní, iniciativní nebo poradní roli v oblastech podle jejich odbornosti.

 Rada bude sedmičlenná. Měli by v ní zasednout lídr uskupení Živá Lípa Jaroslav Turnhöfer jako první místostarosta a jako druhý místostarosta Martin Brož z ANO. Za ANO by radními měli být Roman Hejna a Martin Volf. Za Živou Lípu Štěpán Slaný a Michal Prokop. Zástupci Pirátů a Nezávislých a soukromníků budou mít kontrolní, iniciativní nebo poradní roli v oblastech podle jejich odbornosti.

Mezi priority nové koalice bude podle Jitky Volfové patřit například otevřená radnice, městské koupaliště, kvalitní divadlo nebo investice do školství. Kromě rozpočtu bude muset nové vedení města řešit městskou hromadnou dopravu , hlavně kontroverzní desetiletou smlouvu s dopravcem BusLine, které dosavadní vedení podepsalo v první den voleb.

„Což nás poměrně tíží. Věřím tomu, že cesty jsou, a že je najdeme, tak aby od prvního první byla doprava zajištěna. Je to smlouva, která byla uzavřena první den voleb. Plnění je od prvního čtvrtý dva tisíce devatenáct,“ popsala Jitka Volfová.

Zakázku za 771 milionů korun získala společnost BusLine MAD Česká Lípa, která ve městě jezdí už deset let. Před nedávnem dosavadní starostka České Lípy Romana Žatecká z ČSSD Českému rozhlasu řekla, že na uzavření smlouvy nebylo nic nelegitimního, protože Rada města k tomu má pravomoce. Rozhodnutí může činit do ustavujícího zastupitelstva, které bude někdy v listopadu. Lídryně ANO a budoucí starostka Jitka Volfová to označila za nemorální. Podle jejích slov byla nadpoloviční většina zastupitelů proti tomuto kroku. Hnutí podle ní zjišťuje, zda je možné platnost smlouvy napadnout. Smlouva je podle ní nevýhodná. Doteď dopravce inkasoval 43 korun za kilometr. Podle nové smlouvy to má být přes 57 korun.

autor: Eva Malá
Spustit audio

Související