Koalice jsou už předběžně domluvené v České Lípě a v Semilech

12. říjen 2018

V obou městech se vítězné strany domluvily s dalšími politickými stranami a hnutími o budoucích koalicích. Starostkou České Lípy se tak nejspíš stane Jitka Volfová z ANO a v Semilech asi Lena Mlejnková z hnutí Volba pro Semily.

V České Lípě vzniká nová koalice. Hnutí ANO podepsalo spolu se čtyřmi politickými subjekty takzvanou dohodu o společném postupu. Jde o uskupení Živá Lípa, Nezávislé a soukromníky a Pirátskou stranu. Podle dohody by strany už neměly jednat o spolupráci s nikým jiným.

„Už bychom neměli nikdo, z těch stran, oslovovat žádné jiné politické subjekty a vyjednávat o další možné koalici. Dohodli jsme se, že bychom příští čtvrtek chtěli podepsat koaliční smlouvu,“ vysvětluje lídryně vítězného hnutí ANO Jitka Volfová.

Strany by dohromady měly 16 zastupitelů z 25. Na postu starostky České Lípě tak vystřídá sociální demokratku Romanu Žateckou zřejmě právě Jitka Volfová z ANO

Domluvili se také v Semilech

Koaliční vyjednávání nejspíš skončilo také v Semilech. Post starostky města podle jeho výsledků obhájí Lena Mlejnková z vítězného hnutí Volba pro Semily. To získalo v jednadvacetičlenném zastupitelstvu osm mandátů. V radě města usednou ještě zástupci druhého hnutí ANO, které má čtyři mandáty, a uskupení SPOLU se stejným počtem zastupitelů.

Hnutí Volba pro Semily se podařilo vyjednat širokou koalici. V Zastupitelstvu koalici podpoří navíc i Piráti a hnutí Společně. Celkem tedy mají zajištěných 18 hlasů z 21. Starostka chce v tomto volebním období prosadit například výstavbu nové školky nebo vyřešit průtah městem.

Spustit audio

Související