Studenti záchranářství trénovali, jak pomoci tonoucímu z ledové vody

Lana, plováky, smyčky a ještě třeba žebřík. A taky teoretické znalosti a praktické zkušenosti. Tohle všechno se rozhodně hodí pří záchraně tonoucího, pod kterým se prolomil led na zamrzlé vodní ploše. Budoucí záchranáři ze střední školy v libereckých Kateřinkách si pod dohledem profesionálů vyzkoušeli dvě role - topících se, i těch, kteří musí umět rychle pomoct.

Teploměr ukazoval dva stupně pod nulou, tedy počasí ne zrovna ideální pro koupání. Budoucí záchranáři ale musí být připraveni pomáhat za jakýchkoliv podmínek. Do bedřichovské přehrady postupně skákali studenti, jedni coby tonoucí a druzí coby zachraňující. Ze břehu je sledoval jejich učitel. Trénink vedli profesionálové z Vodní záchranné služby Jablonec nad Nisou a z Horské služby Jizerských hor.

Studenti Záchranářství z libereckých Kateřinek trénují záchranu tonoucího v ledové vodě

„Připlaveš k tomu tonoucímu, chytit za ruku, kde máš tu smyci, protáhnout okolo, pak zavoláš na kamarády, že je v pohodě a oni vytáhnou za tebe to lano. Tady to lano, to je vaše starost,“ dával studentům instrukce jeden ze záchranářů.

 „Je to trošku o tréninku, člověk musí mít nějaký gryf, musí to mít trochu zažité, jak se to dá. Samozřejmě záleží, jestli tam je hloubka, nebo tam hloubka není, a také jaký je tam ten led,“ přiblížil Pavel Pažout z Vodní záchranné služby Jablonec nad Nisou, který na správný výcvik studentů dohlížel.

A co radí lidem, kteří se na zamrzlém rybníku propadnou?

„První co, když už člověk jde po té zamrzlé ploše a začne to praskat, tak první co, tak by i měl lehnout, měl by rozprostřít svojí váhu po tom ledu. Když už tedy ví, že to praskne, tak by měl dbát na to, aby mu stále zůstala hlava nad hladinou vody nebo nad tím ledem. To znamená, že když už to začne praskat, tak roztáhnout ruce,“ poradil chování v kritických chvílích Pavel Pažout.

Studenti Záchranářství z libereckých Kateřinek trénují záchranu tonoucího v ledové vodě

Poté, co si studenti záchranářského oboru vyzkoušeli záchranu tonoucího, se promočení usušili na nedaleké stanici Horské služby.

„Bylo to lepší, než jsme čekali, většinou jsme se tak shodli. Čekali jsme, že to bude horší. Nebylo to zas tak studený, bylo to v pohodě,“ shrnul za třídu kateřinských třeťáků zážitky jeden z nich, student Roman Kubiš.

Připravena pomáhat lidem, pod kterými se prolomí led, je kromě vodních záchranářů i Horská služba Jizerských hor.

Studenti Záchranářství z libereckých Kateřinek trénují záchranu tonoucího v ledové vodě

„Jednoduché to určitě není, a hlavně je důležité dbát na svojí bezpečnost. Proto tady máme to vybavení, protože ta záchrana opravdu vyžaduje velkou zkušenost a rozhodnost. V případě, že tam skočíte a nemáte o tom žádné povědomí ani vybavení, tak můžete být další utopený. A proto je potřeba rozhodnout se jestli jo ne a jakým způsobem lze tomu člověku pomoc, aby se vlastně vám při tom nic nestalo,“ potvrdil obtížnost podobného zásahu metodik Horské služby Pavel Horký.

Závěrečná rada všech záchranářů je následující, když si nejste jistí, jak moc je led silný, vydejte se místo bruslí raději na lyže.

autoři: sas , mib
Spustit audio

Související