Horští záchranáři otevírají v Rejdicích novou stanici

10. prosinec 2018 08:37

Na zimní sezónu se připravují i jizerskohorští záchranáři. Začíná fungovat nové středisko v Rejdicích.

Horská služba bude fungovat zčásti v bývalé hasičárně, která spadá pod obec Kořenov. Právě budovu hasičské stanice si záchranáři úplně přestaví pro svoji činnost. Vejít se tam musí třeba jejich auta, a to do garáže, která je v současné době už funkční. Středisko v Rejdicích s lanovkou pro lyžaře je velmi navštěvované.

Dispečink i technika na jednom místě

Nová stanice pokryje oblast Kořenova a Pasek nad Jizerou. Každoročně ošetří v oblasti asi dvě stovky úrazů. V rejdické stanici bude hlavně zázemí pro pacienty. Další náležitosti popsal záchranář Pavel Horký: „Potřebný je dispečink, po této stránce jsou na nás vyvíjeny další tlaky a techniky přibývá, ošetřovna, zázemí pro techniku – čtyřkolka, skútr, transportní prostředky.“

Záchranáře budou dělat i dobrovolníci

V průběhu zimy nastoupí v Jizerských horách do služby 16 profesionálních a 45 dobrovolných záchranářů. Všichni prošli tréninkem i mnoha odbornými semináři.

Dobrovolníci o víkendu absolvovali doškolení zaměřené na poskytování první pomoci. Profesionálové se pravidelně cvičí třeba u krajské záchranné služby. Horští záchranáři budou vyjíždět z celkem osmi stanic v Jizerských horách. Od Libereckého kraje nedávno dostali 200 000 korun, za to si pořídili hlavně zdravotnický materiál. 

autor: Jan Charvát
Spustit audio

Související