O poštovních službách i rušení poboček s mluvčím České pošty Matyášem Vitíkem

K 30. červnu 2023 zruší Česká pošta 300 svých poboček. Už jich nebude 3 200, ale jen 2 900. Důvodem je snižování nákladů kvůli klesajícímu poštovnímu provozu.Co všechno má v současné době Česká pošta na starosti, a podle jakých pravidel se některé pobočky ruší?

Čtěte také

Seznam 300 poboček České pošty, které k poslednímu červnu roku 2023 zaniknou, zveřejnil státní podnik v březnu. A vyvolal velký ohlas hlavně v dotčených obcích, jejichž samosprávy se většinou zrušení poboček bránily.

„Při vytváření toho seznamu jsme postupovali podle tří kritérií. Jednak to bylo kritérium legislativní, které říká, že pošta v obci nad 2 500 obyvatel musí být nově od 1. 7. v dochozí vzdálenosti 3 kilometry. Druhé kritérium bylo ekonomické, tedy jestli jsme ve vlastní nemovitosti, jestli jsme v nájmu, jakým způsobem je nákladná ta pobočka a podobně. A to třetí kritérium bylo klientské, to znamená jak moc je otevřená ta pobočka pro klienty, jaké porfolium služeb nabízí, jestli je to dostupné MHD, bezbariérové a podobně,“ přiblížil volbu rušených poboček mluvčí podniku Matyáš Vitík.

Podle těchto kritérií potom vedení pošty sestavilo seznam 300 poboček, jejichž provoz není ze zákona povinný a dává smysl je zrušit. Následovala jednání České pošty se starosty, kteří vyjednávali různé výměny. „Pokud starostové přišli s nějakými logickými argumenty na základě své místní starosti, tak my jsme se nebránili přesunu těch poboček takzvaně kus za kus. Nakonec jsme se takhle dohodli na 21 výměnách, ale důležité je, že to konečné číslo, těch 300 poboček, tak to už se neměnilo,“ uvedl Matyáš Vitík.

K jedné výměně došlo i v Libereckém kraji, kde zanikne celkem 13 poboček. Česká pošta původně plánovala zrušit pobočku ve Vratislavicích nad Nisou, které jsou jediným městským obvodem Liberce. Poté ale uvedla, že místo vratislavické pobočky zruší pobočku v libereckém nákupním centru Géčko.

„My jsme si na začátku stanovili jako jedno z těch proklientských kritérií to, že každá obec, která má pouze jednu pobočku, tak ta nemůže být zrušená. Ekvivalentně jsme postupovali i ve městech, to znamená, že městská část, která má jen jednu pobočku, tak tam zůstane zachována. A právě ve Vratislavicích by ta pobočka chyběla, a proto došlo k výměně za tu pobočku v obchodním centru,“ vysvětlil mluvčí pošty.

Zrušení 300 poboček je podle Vitíka prvním stabilizačním krokem před transformací státního podniku, který přinese roční úspory 700 milionů korun. Podle něj ale bude mít Česká pošta stále jednu z nejhustších pobočkových sítí v Evropě, takže lidé o poštovní služby nepřijdou.

Co všechno má státní podnik na starosti? Jaké jsou trendy v elektronizaci poštovních služeb? Na čem pošta vydělává, co je prodělečné a jak se vyrovnává s měnícím se trhem, technologiemi i konkurencí? A jaké jsou plány na transformaci podniku? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Pavel Kudrna , reČRoL
Spustit audio

Související