Snažím se vytvářet portréty s přesahem. Letící nevěsta Zuzany Fajmonové se dostala až za oceán

Černobílá fotografie znázorňující obřad „vyhazování nevěsty“, která vznikla v restauraci Obří sud na Javorníku, nadchla porotu mezinárodní soutěže World Photographic Cup v Dallasu.

A to natolik, že si ve své kategorií odvezla její autorka Zuzana Fajmonová jako první Češka v historii soutěže zlatou medaili.

Vítězná fotografie soutěže World Photographic Cup autorky Zuzany Fajmonové

„Hrozně ráda to dělám, je to forma zábavy, jak pro svatební hosty, tak pro ženicha s nevěstou, a většinou z toho vznikají velmi zajímavé fotky, zajímavé momenty, lidi to baví,“ říká nadšeně autorka fotografka, která se specializuje právě na svatební tématiku.

„Mám ráda momentky a opravdové emoce. Snažím se stát součástí svatby, hodně si s lidmi povídám, oni mě po nějakém čase přestanou vnímat jako fotografa a potom se ta emoce dá zachytit,“ prozrazuje svůj trik.

„A pak mám ráda stylizované portréty, uměleckou fotografii. To promítám do svateb, a snažím se tak vytvářet originální portréty s uměleckým přesahem,“ dodává.

Medaile z Dallasu pro české fotografy

World Photographic Cup je něco jako fotografická olympiáda, soutěží fotografové z celého světa. Týmy ustavují národní asociace, u nás je to Asociace profesionálních fotografů České republiky.

Do top 10 se dostali čtyři fotografové; Pavel Ziegler, Josef Danyi, František Heusler a Zuzana Fajmonová, kteří si nakonec odvezli zlatou a bronzovou medaili, a jedno čtvrté místo.

V čem je soutěž World Photoghraphic Cup unikátní? Co nejvíce nadchlo porotu? A jak vypadaly fotografické začátky Zuzana Fajmonové? Poslechněte si záznam rozhovoru.

Spustit audio

Související