Mladí liberečtí vědci pracují na Harvardu na vývoji umělé ledviny

2. červen 2020

Dva doktorandi z liberecké Technické univerzity se podílejí na vývoji umělé ledviny na Wyssově institutu při Harvardově univerzitě v Bostonu. Používají při něm i česká nanovlákna.

Čtěte také

Ledviny patří celosvětově k nejčastěji transplantovaným orgánům. Cílem vědeckého týmu Wysova institutu je pomoc pacientům, kteří potřebují ledvinu a nedaří se pro ně sehnat vhodného dárce. Šestadvacetiletá Markéta Klíčová a třiatřicetiletý Jakub Erben z liberecké textilní fakulty se specializují na tkáňové inženýrství. Do týmu se dostali díky svým mezinárodním úspěchům a také kvůli znalosti nanovlákenných materiálů. Právě nanovlákna hrají ve vývoji umělé ledviny velkou roli.

Umělou ledvinu by měla v budoucnu tvořit základní matrice na velké ploše, aby mohla z krevního oběhu dobře filtrovat nečistoty. Vědci ji ale pak plánují zmenšit a pro představu poskládat jakoby po vzoru japonské techniky origami. Zatím jsou v testovací fází, při ní používají takzvané orgány na čipu.

Doktorandi Markéta Klíčová a Jakub Erben se sice z půlroční stáže museli kvůli koronaviru vrátit předčasně, ve svém výzkumu ale stále pokračují. A doufají, že se budou moc vrátit a dokončit svou stáž v amerických laboratořích. Na Harvardu totiž spolupracovali s vědci z celého světa, potkávali nositele Nobelovy ceny a vyhovovalo jim také špičkové zázemí.

autor: Lucie Fürstová | zdroje: Technická univerzita Liberec , Wyss Institute Center for Life Science
Spustit audio

Související