Svaté schody v kostele v Krásné chátrají. Nápad na sbírku na jejich opravu vznikl na Štědrý večer

22. květen 2024

V Krásné na Jablonecku mají hned několik unikátů; historický Burk, obrovský dům, který si tam v 18. století nechal postavit legendami opředený doktor Jan Josef Antonín Eleazar Kittel, a také kostel sv. Josefa se Svatými schody, taktéž Kittelovo dílo. A zatímco Kittelův dům je už opravený, Svaté schody na záchranu čekají.

Jen několik kostelů v České republice se může pyšnit Svatými schody. Jedním z nich je kostel sv. Josefa v Krásné na Jablonecku, který nechal u svého areálu zvaného Burk postavit doktor Kittel.

Původní pískovcové schody z roku 1762 jsou ve velmi špatném stavu a rekonstrukci potřebuje i kaple, kam stoupají. Práce jsou vyčísleny na milion korun a právě kvůli tomu Jan Vokurka spustil sbírku „Zachraňme Svaté schody“.

„Strávil jsem Štědrý večer s panem farářem, kterého jsem vozil po mších v okolí. A když jsme byli v kostele na Krásné, tak jsem mu slíbil, že ten milion korun na to seženu. A když to neseženu, že to zaplatím ze svého. Takže teď usilovně pracuju a snažím se zburcovat veřejnost, abychom ty peníze na to vybrali,“ prozrazuje Jan Vokurka, jak ho napadlo pustit se do shánění peněz.

Zvláštností Svatých schodu není jen to, že jsou v nich i ostatky svatých. „Chodí se po nich v kleče. Je to symbolika událostí před dvěma tisíci let v Jeruzalémě, kdy Ježíš Kristus stoupal po schodech do paláce Piláta Ponského,“ vysvětluje Jan Vokurka.

Schodů je v kostele v Krásné 28, milion korun tak vypadá jako poměrně vysoká částka. „Je to hodně, ale nejsou to jen schody. Ony jsou v kostele sv. Josefa na Krásné součástí niky. Ten milion se použije nejen na rekonstrukci schodů, ale i rekonstrukci oltáře nad schody, veškeré výzdoby, maleb, které jsou v okolí schodů i té niky,“ doplňuje.

Vedle části schodů, po které se stoupá po kolenou, je i část, kde se dá vystoupat „normálně“. Nahoře je vidět, že už se tam dělal nějaký průzkum, při kterém se zjistilo, že pod současným bílým nátěrem jsou původní malby.

„Odkryly se tady původní malby, které by se měly vrátit do kaple nad schody, včetně úpravy celého prostoru,“ říká Richard Hübel, ředitel Kittelova muzea v Krásné.

„Moc se na to těšíme, protože u nás je minimálně jednou ročně možné po těch schodech vystoupat. Je to vždycky v polovině září na svátek Povýšení svatého Kříže, kdy v rámci pobožnosti Svatých schodů je možné absolvovat cestu po kolenou,“ dodává.

Na záchranu Svatých schodů lze přispět na transparentní účet 266393841/0600 nebo do některé z pokladniček, třeba v kostele či v Kittelově domě v Krásné na Jablonecku. Schody by měly být do poloviny září 2024 opravené.

Co má Jan Vokurka společného s doktorem Kittelem? A kdo a kolik už do sbírky na schody přispěl? Poslechněte si reportáž.

Spustit audio

Související