FOTONÁVOD: Šťáva z květů černého bezu
Červnový recept nám předala naše redakční kolegyně. Jak sama říká, z tohoto množství udělá dvě lahve, které uchovává v lednici a s rodinou popíjí hned. Zbytek nalije do malých plastových lahviček, zamrazí a „užívá“ po celý rok. Tedy dokud zbyde.
Natrháme bezové květy, netrháme po dešti, chceme z nich i pyl a ten by byl spláchnutý, možná by to ale vyhovovalo alergikům. Sbíráme na místech mimo silnice a město. Další postup je ve fotogalerii:
Šťávu mírně prohřejte, nevařte. Jde jen o to, aby se cukr rozpustil. Lze použít i třtinový cukr, sirup je pak ale tmavší, má jinou chuť, a, pokud ho chcete dlouho skladovat, může se spíše kazit. Pokud se utvoří pěna, znovu přeceďte přes plátno. Lijte ideálně trychtýřem do skleněných nádob předem vypařených vroucí vodou.
Dobrou chuť a krásné letní dny se vzpomínkou na rozkvetlé voňavé bezy.
Související
-
Zázračná moc červené řepy: máme pro Vás recept!
Hostem Ivety Kalátové v pořadu Dopoledne pod Ještědem byla paní Jiřina Krotilová, která přišla poradit, jak čarovat s podzimní zeleninou.
-
Kapky z jabloňových květů
Kvetoucí jabloně byly v časech našich babiček nejen příslibem dobré úrody, ale měly také léčivou sílu. A z jabloňových květů se proto připravovaly různé kapky a odvary.
-
Pro krásnou pleť
Jarní bylinky našly v dobách našich babiček uplatnění nejen v polévkách či pomazánkách, ale také v mazání pro krásnou pleť.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.