Zvonkohra na historické věži staré ostravské radnice vyhrává od rána do večera

30. duben 2014
Česko – země neznámá

Každý boží den se Masarykovým náměstím v centru Ostravy rozezní pestrá melodie elektronicky řízené zvonkohry, a to z historické věže staré ostravské radnice. Zvonkohra je v provozu od 27. dubna 2005. Největší zvon má na obrubě nápis Urbis in Motu a charakterizuje rozmach města.

Každý z dvaadvaceti zvonků má samozřejmě své jméno, a to po některém ze starostů, kteří byli v čele města. Zvon Bruno připomíná zakladatele Moravské Ostravy, olomouckého biskupa Bruna ze Schauenburgu. Stanislav má jméno po jiném biskupovi - Stanislavu I. Thurzovi.

Zvony odlila z takzvaného zvonařského bronzu rodinná firma Tomášková - Dytrychová v dílně v Brodku u Přerova. Nejlehčí zvon váží 6 kilogramů a ten nejtěžší 234 kilogramů.

Celá zvonkohra je řízena počítačem, skladby hudebně upravil a převedl do notové podoby ostravský hudební skladatel Leon Juřica, autorem harmonizace je Petr Janda, člen brněnské filhramonie a diecézní kolaudátor zvonů, který melodie zpracoval do elektronické podoby.

Stará radnice s věží na Masarykově náměstí v Ostravě

Melodie, které z radniční věže znějí, mají vztah k celému Moravskoslezskému kraji, nejsou tedy výhradně ostravské. Jsou to úryvky písní lidových i zlidovělých, nejvíce je samozřejmě skladeb, které vytvořil nebo upravil Leoš Janáček, který roku 1928 zemřel v ostravské nemocnici.

Zvonkohru můžete nejen slyšet, jak se line nad celým Masarykovým náměstím, ale pokud navštívíte Ostravské muzeum, můžete vystoupat po úzkém schodišti až na radniční věž a celý hrací stroj si podrobně prohlédnout.

autor: Artur Kubica
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.