Ztratil zrak i chuť do života. Dnes má psího parťáka a sám dává naději druhým

Nevidomý Roman Vaněk z Varnsdorfu na Děčínsku organizuje soutěže a sportovní dny pro své stejně postižené kamarády z celé České republiky. I když se sám těžko vyrovnával se ztrátou zraku, o který přišel v třiceti pěti letech, dnes je tím, kdo dává naději ostatním. Se svým věrným průvodcem, labradorským retrívrem Nabuchonodozorem vyhráli dvakrát Mistrovství České republiky vodicích psů. Roman napsal knížku pohádek pro děti, účastnil se i rekordu v potápění. Dokonce už i sám jezdí vlakem do Liberce – za lékaři a do organizací pro nevidomé, kde mu pomáhají.

Ztratil jsem chuť do života, odmítal jsem návštěvy, nechtěl jsem chodit ven. Měl jsem i myšlenky, že skočím z okna a psychicky se neudržím. Pomohla mi ale podpora rodiny...

„V Tyfloservisu jsou báječný holky, hodně mi pomohly,“ říká Roman Vaněk. „Roman se u nás poprvé objevil v době, kdy byl těžce slabozraký a ztrácel zrak v důsledku cukrovky. Pak náhle přijel, a už před námi seděl slepý muž,“ vzpomíná Jitka Fajmonová z libereckého Tyfloservisu.

„Ztratil jsem chuť do života, odmítal jsem návštěvy, nechtěl jsem chodit ven. Měl jsem i myšlenky, že skočím z okna a psychicky se neudržím. Pomohla mi ale podpora rodiny,“ vzpomíná muž. „Cítili jsme, že Roman na to má, i když tvrdil, že ne,“ komentuje Fajmonová. S příchodem vodicího psa Roman Vaněk zjistil, že nejenom že může normálně žít, ale i pomáhat ostatním nevidomým a zrakově postiženým.

Přál by si i seskok padákem

„Minulý rok jsem poprvé zkusil zorganizovat závody vodicích psů,“ říká Vaněk, který dokonce sepsal knížku pohádek pro děti a žije aktivní život – se svým psem, ale i bez svého psa. „Provozuju střelbu, občas hraju bowling, zkusil jsem i horolezení a přál bych si splnit seskok padákem,“ uzavírá s úsměvem. Další akcí, kterou Roman Vaněk organizuje pro nevidomé, je druhý ročník soutěže vodicích psů 6. května ve Varnsdorfu.

Nabu a Roman jsou "kamarádi do nepohody"
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio