Zřícenina hradu Košumberk v Luži vás přijme i po sezoně. Z vyhlídky na hradbách je vidět do Krkonoš

16. listopad 2018
Česko – země neznámá

Pokud se vám v těchto měsících stýská po výletu na nějaký hrad, zajeďte si do Luže. Je to město u řeky Novohradky v Pardubickém kraji a pyšní se hradem, který uvidíte už zdaleka. Tato romantická zřícenina ze 14. století je přístupná až do konce prosince. Projít se můžete jednak po jejích hradbách, jednak si můžete zajít do obory anebo navštívit kapličku Poklona s vyhlídkou.

 

 

 

Ze zdí romantické zříceniny je dodnes patrné, jaká kdysi bývala rozloha celého areálu, jak hrad postupně narůstal a jak se vyvíjel. Ze struktury zdiva se pak dá vyčíst, že jedna část je starší, druhá mladší. Kromě toho je zde dochovaný renesanční palác, který byl před deseti lety znovu zčásti zastřešen. Ve zbytcích starého hradu ze 14. století se dochovaly zbytky sklepení se dvěma gotickými portály. V té době byla výbava hradu spíše prostší, rozkvět přišel až v 16. století za panování rodu Slavatů.

Na hlavním nádvoří jsou tedy dochovány nejstarší části zříceniny, včetně sklepení a renesančního paláce, který dnes bývá využíván ke konání kulturních akcí. Jsou tu vidět i zbytky arkád, které nádvoří lemovaly. Arkády byly před deseti lety obnoveny v dřevěné podobě, a tak alespoň částečně připomínají, jak nádvoří kdysi vypadalo.

Tabulka hlásající „Vstup na vlastní nebezpečí“ označuje vyhlídkové místo na ruinách nejstarší části hradu. Je z něj daleký výhled na Krkonoše, Kunětickou horu, Pardubice.

A když se pak vydáte ještě na konec nádvoří, najdete i zbytky černé kuchyně, kde je stále patrné očouzené zdivo. Za ní se pak nachází zámecká obora se zvěří.

 

autor: BAL
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.