Zprávy o šesté 5. října 2012

5. říjen 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

ČEZ vyřadil z tendru na dostavbu Temelína francouzskou Arevu

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Největší tendr v historii České republiky, soutěž na dostavbu Temelína za 200 až 300 miliard korun má překvapivý vývoj. ČEZ dnes oznámil, že ze soutěže vyřadil francouzskou společnost Areva.

Jitka HANŽLOVÁ:
Konkrétní důvody ČEZ neuvedl. Mluvčí podniku Ladislav Kříž jen zdůraznil, že jsou obchodní i zákonné a že mají zásadní charakter.

Ladislav KŘÍŽ, mluvčí ČEZ:
Nabídka Arevy nesplnila zákonné požadavky na stavbu dvou bloků v této lokalitě Temelína. A nesplnila ani naše vylučovací kritéria.

Jitka HANŽLOVÁ:
Areva má možnost podat proti rozhodnutí ČEZu do 15 dní námitku. Ve svém písemném stanovisku potvrdila, že to udělá.

redaktor:
Společnost Areva pevně věří, že splnila všechny zadávací kritéria. A je připravena řešit otázky vznesené společností ČEZ.

Jitka HANŽLOVÁ:
V tendru na dostavbu dvou bloků Temelína zůstávají dva hráči. Americkojaponská firma Westinghouse a českoruské konsorcium firem Škoda JS, Atomstrojexport a Gidropress. Jejich nabídky jsou podle ČEZu v pořádku. Podobně jako Areva, i tito zájemci zdůrazňují, že v případě výhry nabídnou práci při dostavbě českým podnikům a odborníkům. Jitka Hanžlová, Radiožurnál.

Poslanec David Rath zůstává ve vazbě

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Poslanec David Rath zůstává ve vazbě. Žádost o propuštění na svobodu mu soud opět zamítl. Rathovi hrozí vysoký trest a podle soudce by se mohl stíhání vyhýbat.

Martin DRTINA:
Druhý důvod, že by Rath mohl pokračovat v trestné činnosti, už podle soudce Jiřího Wažika padl.

Jiří WAŽIK, soudce:
Domnívám se, že v situaci, kdy se obvinění vzdal funkcí, ve kterých měl spáchat prošetřovanou trestnou činnost, tak již nadále nehrozí, že by trestnou činnost opakoval.

Martin DRTINA:
S tím ale státní zástupce nesouhlasí a zvažuje stížnost. Obhájci jdou ještě dál. Poté, co Ústavní soud označil začátek trestního stíhání vedený ústeckými žalobci jako účelový, se proti vazbě pro středočeského exhejtmana budou bránit i za hranicemi republiky, říká advokát Adam Černý.

Adam ČERNÝ, advokát:
V návaznosti na to rozhodnutí Ústavního soudu určitě budeme připravovat stížnost k Evropskému soudu pro lidská práva do Štrasburku. To bude v nejbližších dnech.

Martin DRTINA:
Rath je ve vazbě od poloviny května. Z 10 jeho spoluobviněných stejný osud sdílí i šéfka kladenské nemocnice Kateřina Pancová, její partner Petr Kott a Lucie Novanská z vedení firmy MML Compet. Martin Drtina, Radiožurnál.

Hospodaření všech zdravotních pojišťoven bylo loni poprvé v minusu

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Hospodaření všech zdravotních pojišťoven bylo loni poprvé v minusu. Chybělo jim víc než 5 miliard korun. A hrozí, že podobně dopadnou i letos. Například největší pojišťovna v zemi VZP měla koncem roku v rezervním fondu pouhých 300 tisíc korun teď je na nule. Koncem roku ji hrozí ztráta až 6 miliard. Ve středu má o tom jednat vláda. Hrozí totiž, že pokud nezasáhne, pojišťovny nebudou mít z čeho své ztráty pokrýt. Na to, jak je situace vážná a jak je možné ji řešit, se budeme ptát v Ozvěnách dne prezidenta Svazu zdravotních pojišťoven Jaromíra Gajdáčka.

Pražské letiště se přejmenovalo na Letiště Václava Havla Praha

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Pražské letiště dostalo jméno po prvním českém prezidentovi Václavu Havlovi. Slavnostní ceremoniál se odehrál v den jeho nedožitých 76. narozenin. Symbolickou pásku přestřihla Dagmar Havlová, politici i zástupci letiště.

osoba:
Terminál 1, vítejte na Letišti Václava Havla.

Jaroslav SKALICKÝ:
Většina cestujících se s novým názvem poprvé setká v autobusech městské dopravy, které na letiště jezdí. Co může jméno Václava Havla v názvu letiště znamenat pro Prahu? Otázka pro primátora Bohuslava Svobodu.

Bohuslav SVOBODA, primátor hlavního města Prahy /ODS/:
Když řeknete tato dvě slova Havel a Praha, tak každý cizinec ví, kdo to je, co to je a že to patří k sobě. To pro Prahu znamená strašně mnoho, že mohlo dostat jméno Václava Havla.

Jaroslav SKALICKÝ:
Z Letiště Václava Havla v Praze Jaroslav Skalický, Radiožurnál.

Jména významných osobností nesou letiště po celém světě

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Jména významných osobností nesou letiště po celém světě. Pražské letiště Václava Havla tak není žádnou výjimkou. Například ve Spojených státech má svoje letiště hned 6 bývalých prezidentů. V Paříži mají letiště Charlese de Gaulla a třeba v indickém Dillí zase letiště Indíry Gándhíové.

Pavel POLÁK:
Není nutné, aby se letiště jmenovalo po někom, kdo už nežije. Například v polské Gdaňsku můžete přistát na stále žijícím Lechu Walesovi. Dokonce není ani nutné, aby dotyčná slavná osobnost byla skutečná. O tom vědí své v britském Sheffieldu, kam přistávají na známém a legendárním zbojníkovi Robinu Hoodovi. V Liverpoolu pro změnu dosednete na Letiště Johna Lennona. Letiště se jmény diktátorů se často přejmenovávají, přesně podle toho, jak padají režimy. V Bagdádu se letiště po Saddámu Husajnovi už nejmenuje. Pavel Polák, Radiožurnál.

Tisíce majitelů ojetých aut mohou o své vozy bez náhrady přijít

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Tisíce majitelů ojetých aut mohou o své vozy bez náhrady přijít. Policisté po prověření zatím pouhé třetiny registračních míst odhalili skoro 1700 kradených aut, která byla legalizována na falešné doklady. Akce Čistka proto bude pokračovat a je velmi pravděpodobné, že počet padělaných dokladů bude výrazně vyšší.

Eva KÉZROVÁ:
Podle šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Roberta Šlachty jde o propracovaný systém vytváření falešné identity zahraničních vozidle.

Robert ŠLACHTA, šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu:
Naše poznatky mluví o tom, že jsou tady opravdu firmy, které sem dováží a legalizují vozidla ze zahraničí.

Eva KÉZROVÁ:
Sami policisté ale byli překvapeni množstvím padělků, které prošly přes úředníky registru vozidel. Polovina ze 1690 případů měla úplně vymyšlené doklady. Dalších 40 procent pozměněné. Bohužel současný majitelé těchto aut o ně pravděpodobně přijdou. Dá se čekat, že prověrka zbývajících zhruba 140 registračních míst odhalí další stovky kradených aut. Eva Kézrová, Radiožurnál.

Slovenští lihovarníci by chtěli obnovit dovoz českého alkoholu na Slovensko

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Slovenští lihovarníci by chtěli obnovit dovoz českého alkoholu na Slovensko. Podpořil je i český premiér Petr Nečas z ODS, který v Bratislavě řekl:

Petr NEČAS, premiér /ODS/:
Považujeme jednoznačně bezpečnost spotřebitelů za prvořadou prioritu a to, že v České republice byl již prodej lihovin uvolněn, tak je, myslím, toho důkazem a není žádný důvod, aby Slovensko nadále zakazovalo dovoz českých lihovin.

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Slovenské ministerstvo zemědělství ale zatím podle mluvčí Magdy Želňákové zákaz rušit nehodlá.

Magda ŽELŇÁKOVÁ, mluvčí slovenského ministerstva zemědělství:
Ministr Lubomír Jahnátek i nadále trvá na zákazu dovozu alkoholu z České republiky. Avšak příští týden by měl zasednout krizový štáb, který se rozhodne, jak budeme dále postupovat.

Stávka za vyšší platy skončila pro 12 tisíc jihoafrických horníků propuštěním

Jana PETROVÁ, moderátorka:
12 tisíc horníků z jihoafrických platinových dolů přišlo o práci. Propustil je největší světový producent platiny Anglo American Platinum, který musel kvůli hornickým stávkám v řadě dolů omezit provoz na minimum. Stávky provázejí nepokoje a srážky s policií. Nejhorší následky měla střelba u dolu Marikana, kde zahynulo 34 horníků.

Jitka MALÁ:
Propuštění horníci nebyli jediní stávkující, celkem se do stávek za zvýšení mezd zapojilo na 70 tisíc lidí. 12 tisíc zaměstnanců ale neuposlechlo výzvu firmy, která je povolala na disciplinární slyšení, a tak je z práce vyhodili v nepřítomnosti. Stávková epidemie zasáhla celou řadu jihoafrických platinových dolů. Horníci na dole Marikana už dostali vyšší platy a vrátili se do práce. Masakrem, který se tam stal v polovině srpna, se tento týden začala zabývat vyšetřovací komise. Jitka Malá, Radiožurnál.

autor: jal
Spustit audio