Zprávy o šesté 20. července 2012

20. červenec 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Mysleli jsme si, že jde o součást filmu, tvrdí svědci o střelbě v Denveru

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Premiéra nového filmu o Batmanovi se proměnila v noční můru. Do jednoho z kinosálu v americkém Denveru vešel mladý útočník a začal pálit do davu. Zabil 12 lidí, desítky dalších pak zranil. Policie střelce zatkla. Zpravodaje Víta Pohanky se teď ptám, jestli už policie ví, co bylo motivem střelcem, proč to vůbec udělal, Vítku?

Vít POHANKA:
Dobrý večer. Policie teď hlavně už několik hodin prohledává byt podezřelého, kterým je 24letý James Holmes, z toho denverského předměstí, kde také střílel. On tam totiž podle všeho nastražil nějakou výbušninu a proto musejí specialisté postupovat velmi opatrně, jinak z těch informací, které policie buď oficiálně uvádí, nebo které prosakují z policejního zdrojů, začíná být naprosto zřejmé, že jde o útočníka samotáře. FBI, Úřad pro vyšetřování aspoň říká, že podle všeho nebyl napojený na žádnou teroristickou skupinu, ať už domácí nebo zahraniční. Shromažďoval si ale zbraně, policie přímo u něj a v tom sále, kde střílel, našla celkem 2 pistole brokovnici a samopal, všechno se zatím zdá nasvědčovat tomu, že to byl další z řady šílených střelců, kteří se prostě čas od času někde objeví. My se tomu tématu budeme podrobněji věnovat za chvíli v publicistické části Ozvěn dne, zatím na slyšenou, Vít Pohanka, Český rozhlas, Spojené státy.

Ministr Blažek a nejvyšší žalobce Zeman se neshodli na jmenování Bradáčové

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Rozhodnutí, jestli bude Lenka Bradáčová šéfovat pražským žalobcům, zřejmě jen tak nepadne. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek z ODS by totiž chtěl na post vypsat výběrové řízení. S tím ale nesouhlasí nejvyšší státní žalobce Pavel Zeman, který Bradáčovou do čela zastupitelství navrhl.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Podle Pavla Zemana konkurz odporuje zákonu o státním zastupitelství. Norma totiž s takovým postupem vůbec nepočítá.

Pavel ZEMAN, nejvyšší státní žalobce:
Bychom se tedy pohybovali jednak mimo rámec zákona, jednak, že by to bylo napadnutelné, celé to řízení, a zpochybnitelný by byl zřejmě i ten výsledek.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Blažek přes svou mluvčí vzkázal, že se Zemanem bude o možnosti výběrového řízení ještě jednat a že nejde o jeho definitivní rozhodnutí. Proti tomu, aby se nový šéf pražských žalobců vybral v konkurzu, se postavila TOP 09 i opozice. Podle nich by byl Blažek měl jasně říct, zda Bradáčovou jmenuje nebo ne.

Jiří DIENSTBIER, stínový ministr spravedlnosti /ČSSD/:
Pokud ministr spravedlnosti odmítne jmenování Lenky Bradáčové, aniž by uvedl nějaké doopravdy zásadní důvody, tak potvrdí to podezření, že byl premiérem vyslán do této funkce, aby bránil pozitivním změnám ve struktuře státního zastupitelství.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Říká stínový ministr spravedlnosti Jiří Dienstbier z ČSSD. Martina Spěváčková, Radiožurnál.

Karolíně Peake někdo hrozí smrtí a únosem jejích dětí

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Místopředsedkyni vlády a šéfce strany LIDEM Karolíně Peake vyhrožuje neznámý anonym. V emailu jí hrozí smrtí a únosem jejich dětí. Karolína Peake věc předala policii. O ochrance pro rodinu ale neuvažuje. Jak řekla Radiožurnálu, dá na doporučení vyšetřovatelů.

Karolína PEAKE, vicepremiérka /LIDEM/:
Rozhodně to nechci nijak dramatizovat, musím říct, že kdyby se ten mail nebo ta výhrůžka týkala pouze mně, tak bych nad ní i mávla rukou, ale vzhledem k tomu, že se týkala i mé rodiny, tak se jsem to přece jenom nechtěla podcenit a postoupila jsem to Policii České republiky, ale opravdu dramatizovat to nějak nehodlám.

Výchova dětí v rodině by mohla být profesí

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Výchova dětí v rodině by mohla být profesí. Počítá s tím novela, kterou připravilo ministerstvo práce a sociálních věcí. Senátoři ji ale zamítli. Pěstouni by podle novely dostávali za výchovu dětí mzdu místo současných sociálních dávek. A co by to mělo přinést? Více dětí v rodinách a méně v ústavech.

Václava MAREŠOVÁ:
To, že by výchovu nevlastních dětí některé rodiny braly jako slušný přivýdělek, rozhodně odmítá pěstoun Aleš Dytrich.

Aleš DYTRICH, pěstoun:
To je rozdíl, jestli něco děláte pro peníze, anebo jestli něco děláte, za to jste odměňovaní.

Václava MAREŠOVÁ:
Právě obavy z toho, aby děti nevystřídaly i víc rodin, byl jedním z důvodů, proč senátoři nakonec návrh nepodpořili.

Alena GAJDŮŠKOVÁ, místopředsedkyně Senátu /ČSSD/:
Děti, které se dostávají mimo svou rodinu, potřebují mít navázány citové vazby a to určitě se nemůže podařit, jestliže střídají ta prostředí.

Václava MAREŠOVÁ:
Vysvětluje místopředsedkyně Senátu z ČSSD Alena Gajdůšková. Pravidla pro pěstounskou péči by se měla změnit od základu. Lidé by dostávali plat a to i v době, kdyby zrovna o žádné dítě nepečovali. Ministr práce a sociálních věcí za TOP 09 Jaromír Drábek si slibuje, že z ústavních zařízení se děti dostanou do rodin.

Jaromír DRÁBEK, ministr práce a sociálních věcí /TOP 09/:
Podpora pěstounské péče má za cíl umožnit tomu dítěti, aby navázalo citovou vazbu s tím "rodičem", i když to není jeho biologický rodič.

Václava MAREŠOVÁ:
Václava Marešová, Radiožurnál.

Úředníci si stěžují na další nedostatky nového registru vozidel

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Úředníci si stěžují na další nedostatky nového registru vozidel. Tentokrát na to, že nový systém nedokáže odhalit kradená auta.

Petr MEDEK:
Úředníci proto musejí ověřovat původ vozidel v jiném systému. Stěžuje si šéf pardubického odboru dopravy Vladimír Bakajsa.

Vladimír BAKAJSA, šéf pardubického odboru dopravy:
Výrazně to prodlužuje dobu na odbavení vozidla.

Petr MEDEK:
Mluvčí ministerstva dopravy Martin Novák ale namítá, že problémy jsou jenom u dovezených aut.

Martin NOVÁK, mluvčí ministerstva dopravy:
Pokud je to vezené do zahraničí, tak je potřeba zmáčknout speciální tlačítko /nesrozumitelné/, veškeré další přeregistrace těch vozidel by měly být již automatické.

Petr MEDEK:
Za řidiče, kteří stáli kvůli novému registru v dlouhých frontách, se dnes postavil i ombudsman Pavel Varvařovský. Podle něj má nárok na odškodné nejen ten, komu vznikla škoda, pokračuje Iva Hrazdílková z Kanceláře veřejného ochránce práv.

Iva HRAZDÍLKOVÁ, Kancelář veřejného ochránce práv:
Je to třeba dlouhodobá nejistota, ve které museli žít, museli si brát dovolenou, aby opakovaně se snažili někde najít registr, který funguje.

Petr MEDEK:
Hrazdílková zároveň dodává, že odškodnění může v některých případech být jen omluva. Petr Medek, Radiožurnál.

V Izraeli pohřbili 5 obětí středečního sebevražedného atentátu v Burgasu

Jana PETROVÁ, moderátorka:
V Izraeli pohřbili 5 obětí středečního sebevražedného atentátu na letišti v bulharském Burgasu. Podle dosavadních informací vyšetřovatelů je pachatelem útoku muž středního věku s falešnými americkými doklady. Do Bulharska podle všeho přijel asi týden před akcí. Po přesné identitě pátrají nejen bulharští, ale i izraelští a američtí vyšetřovatelé.

Robert MIKOLÁŠ:
36letý běloch, který se v Bulharsku pohyboval 4 až týden s padělanými americkými doklady, takové jsou zatím informace, které o sebevražedném atentátníkovi zveřejnily bulharské úřady. V Burgasu jim při vyšetřování pomáhá i speciální tým Interpolu. Případem se zabývají také izraelská tajná služba Mosad a americká CIA. Velvyslanec Spojených států v Bulharsku James Warlick v této souvislosti dnes uvedl, že žádná země na světě nemůže být na teror stoprocentně připravená. Robert Mikoláš, Radiožurnál.

Bulharsko po atentátu zpřísnilo bezpečnostní opatření

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Bulharsko po atentátu zpřísnilo bezpečnostní opatření. Asi dvě stovky policistů hlídkují na černomořské riviéře v hotelech s izraelskými turisty. Komplikovaná je situace i na znovuotevřeném letišti v Burgasu. Českému rozhlasu ji popisovali turisté, kteří se odtamtud vrátili do Prahy.

turista:
Hodně dusno, jo, protože nemají tak nějak jako podchyceno ty odlety.

turistka:
V jednu hodinu jsou tři nebo čtyři odlety, a lidi se tam tlačí přes sebe, nemají to zorganizovaný, aby třeba první šli k odbavení ti, kteří odlétají.

Jan PROKEŠ:
Manželé Vlastimil a Lada z Rožmitálu neměli v odletové hale v Burgasu nejpříjemnější ráno. Stejně jako desítky ostatních českých turistů a stovky dalších lidí nejdříve strávily dlouhé desítky minut ve frontě na pasovou kontrolu. Čekání prý provázely zbytečné strkanice kvůli stísněnému prostoru a dětský pláč. Následovala důkladná osobní prohlídka u rentgenu, včetně intimních partií. Pro zvýšená bezpečnostní opatření už ale turisté mají pochopení a do Bulharska se nebudou bát vrátit.

turista:
To se může stát kdekoliv, na kterýmkoliv letišti, kdykoliv.

Jan PROKEŠ:
Jan Prokeš, Radiožurnál.

Punková skupina Pussy Riot zůstane i na dalších 6 měsíců ve vazbě

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Členky ruské kapely Pussy Riot zůstanou ve vazbě dalšího půlroku. V předběžném slyšení o tom rozhodl moskevský soud. Dívky čelí obvinění z výtržnictví za to, že v hlavním moskevském pravoslavném chrámu odehrály protestní punkovou modlitbu proti Vladimiru Putinovi. Za to jim hrozí až sedmiletý trest.

Lenka KABRHELOVÁ:
Naděžda Tolokonikovová, Jekatěrina Samucevičová a Marie Aljochinová zůstanou ve vazbě až do ledna 2013. V pondělí by soud měl stanovit datum začátku procesu. Podle advokátky Violety Volkovové se obhajoba proti rozhodnutí odvolá. Právníci aktivistek označili řízení za politický proces, obvinění za vykonstruovaná a absurdní. Podle žalobců členky Pussy Riot písní "Bohorodičko, vyžeň Putina!" urazily cítění pravoslavných věřících a podkopaly duchovní základy státu. Desítky příznivců i odpůrců dívek se sešly před soudní budovou. Několik předních ruských autorů znova varovalo, že proces je podle nich signálem, jak vláda prezidenta Putina naloží se svými odpůrci. Lenka Kabrhelová, Český rozhlas, Moskva.

Mezinárodní hudební festival Český Krumlov vstupuje už do své třetí dekády

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Mezinárodní hudební festival Český Krumlov vstupuje už do své třetí dekády. Hvězdou dnešního zahajovacího koncertu je baritonista Dmitrij Chvorostovskij.

Jitka BENEŠOVÁ:
Sólista Metropolitní opery vystoupí v Pivovarské zahradě. Na festivalu oslaví své životní jubileum houslista Václav Hudeček. Velkou událostí budou hity skupiny Queen v monumentální symfonické podobě. Do 18. srpna festival nabídne 14 koncertů a 3 divadelní představení. Vedle světových osobností, jako například José Cura, tu vystoupí i domácí špička, třeba violoncellista Jiří Bárta. Národní balkánský večer stylově doprovodí koncert skupiny Boban i Marko Markovic Orkestar's. Jitka Benešová, Radiožurnál.

autor: jal
Spustit audio