Zprávy o šesté 19. února 2012

19. únor 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Eurozóna by mohla zítra rozhodnout o záchranném programu pro Řecko

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Eurozóna by mohla zítra rozhodnout o nastartování druhého záchranného programu pro Řecko. Z něj by měly Athény čerpat 130 miliard eur půjček na umoření svých starších závazků. Se spuštěním programu je třeba spěchat, protože Řecko musí už dvacátého března splatit 14,5 miliardy eur svých dluhů. Bez mezinárodní pomoci ale nebude mít na vyplacení této částky peníze, o některých detailech smlouvy o záchranné půjčce se ještě jedná, ale do zítřejšího odpoledne by mělo být ve všech jejích bodech jasno.

Pavel NOVÁK:
Řecká vláda našla dodatečných 325 milionů úspor, jak po ní chtěla eurozóna, má už hotovou i dohodu se soukromými věřiteli o tom, že se dobrovolně vzdají sedmdesáti procent svých pohledávek, aby z nich zachránili alespoň něco. Ministři financí eurozóny dostali i ujišťující dopisy lídrů řeckých socialistů a pravicové strany Nová demokracie o naplňování úsporného programu i po dubnových volbách. Řeší se ještě detaily ohledně dohledu nad plněním řeckých závazků k šetření, tedy zavádění reformních opatření do praxe. Víru v odblokování záchranného balíku vyjádřil lucemburský premiér a předseda euroskupiny JeanClaude Juncker. Také rakouská ministryně financí Fekterová v televizi potvrdila, že Řecko má zůstat nadále v eurozóně. Pavel Novák, Český rozhlas, Brusel.

Řecké odbory svolaly na dnešek další demonstrace do Athén

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Řecká vláda sice odsouhlasila úsporný program v parlamentu aby záchranný balíček od zemí eurozóny dostala, odboráři a levice se ale proti plánovaným škrtům bouří. Řecké odbory proto svolaly na dnešek další demonstrace do Athén i jiných velkých měst.

Soňa DORŇÁKOVÁSTAMU:
Jsou rozhodnuti zabránit řecké vládě, aby v praxi uplatnila další snižování platů a penzí, řecká vláda však nemá možnost ústupků. Jestli okamžitě nezačne plnit program úspor, Řecko nedostane nový finanční úvěr. Teď odpoledne v Athénách protestuje parlamentní levice, levičácké mimoparlamentní strany a desítky rozezlených motorkářů, postupně se k nim přidávají i další příslušníci Hnutí rozhořčených. Policie střeží parlament a částečně uzavřela centrum města pro dopravu. Pro Radiožurnál Soňa DorňákováStamu, Athény.

Do ulic dnes vyšli také obyvatelé Španělska

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Do ulic dnes vyšli také obyvatelé Španělska, opakovaně protestovali proti přijaté reformě zákoníku práce, obávají se, že jejich pracovní podmínky se kvůli reformě zhorší. Vláda naopak reformu obhajuje a vzkazuje, že krize zdaleka není u konce.

Lubica ZLOCHOVÁ:
Ne reformě, ne dalším škrtům, skandovali lidé v ulicích. Podle odborů které v 57 městech protestní pochody iniciovali, reforma je nespravedlivá a nepomůže vytvářet pracovní místa, naopak ulehčuje propouštění. Chrání podnikatele, ne však zaměstnance to je věta, kterou manifestanti často opakovali. Jenom V Madridu a v Barceloně pochodovalo dohromady téměř milion občanů, odbory svolaly další protest za deset dní, chtějí, aby vláda reformu upravila. Zvažují i generální stávku. Premiér Rachoj se ale vyjádřil, že reforma je dobrá a pro Španělsko potřebná. Pro Radiožurnál ze Španělska Lubica Zlochová.

Česko, Velká Británie a další země chtějí podpořit jednotný trh v EU

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Česko, Velká Británie a další země chtějí společně podpořit jednotný trh v EU. Předseda vlády Petr Nečas, britský premiér i další šéfové vlád chtějí poslat dopis Evropské radě kvůli posílení tohoto obchodování. Podle státního tajemníka pro evropské záležitosti Vojtěcha Bellinga nejde jen o českobritskou iniciativu.

Vojtěch BELLING, státní tajemník pro evropské záležitosti:
V tuto chvíli se jedná o iniciativu, která je ve stadiu vyjednávání, to znamená, je skutečně trochu předčasné o tom hovořit, je zde mnoho států, jako je například Nizozemsko, jako je Švédsko, pobaltské státy, ale také Irsko a v posledních měsících Itálie a Španělsko, které jak se zdá, budou chtít tuto iniciativu rovněž podporovat.

Vytrvalý déšť a obleva zvedly hladiny několika toků v Libereckém kraji

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Vytrvalý déšť a obleva zvedly hladiny několika toků v Libereckém kraji, voda místy zaplavila sklepy a garáže, hasiči ji museli odčerpávat hlavně na Českolipsku konkrétně v Doksech, Zákupech a Kunraticích u Cvikova. S komplikacemi kvůli tání a oblevě se hasiči potýkali i v Ústeckém kraji, ve Varnsdorfu museli uvolňovat ledové kry z řeky Mandavy.

Jablonecká radnice stále neodvolala vyhlášený první stupeň sněhové kalamity

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Jablonecká radnice stále neodvolala vyhlášený první stupeň sněhové kalamity, situace ve městě je už ale lepší. Technickým službám se podařilo uklidit téměř všechny chodníky, dál ale odvážejí sníh ze sídlišť. Po včerejší oblevě se navíc na některých místech ve městě objevily hluboké louže, pomáhají je odčerpávat hasiči. Kalamitní štáb se opět sejde zítra ráno.

Obleva dorazila i do Jeseníků

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Obleva dorazila i do Jeseníků. Přesto, že na horách leží i přes dva metry sněhu je mokrý a těžký, znesnadňuje pohyb běžkařům i lyžařům na sjezdovkách. V Jeseníkách dál platí druhý nejvyšší stupeň lavinového nebezpečí, záchranáři nedoporučují pohyb ve volném terénu ani hřebenové túry, lidé, kteří varování ignorují by se měli alespoň vybavit takzvanou lavinovou svatou trojicí každý by měl mít u sebe vyhledávač, sondu a lopatu, říká horský vůdce Jan Bednařík.

Jan BEDNAŘÍK, horský vůdce:
Funguje to na tom principu, že jsou to rádiové vysílače, vy během tůry neustále to máte někde ve spodní vrstvě a ten přístroj pořád vysílá. Ve chvíli, kdy to jednoho z vás zasype, tak vaši kamarádi se přepnou na vyhledávání a ten přístroj vám ukazuje směr a vzdálenost odhadem vzdálenost od toho člověka, jestli se k němu přibližujete, nebo vzdalujete a vlastně vás navede na to místo, kde je zakopaný. Vymezí vám prostor asi dvakrát dva metry a potom začnete sondovat, toho člověka nasondujete a lopatou vykopete.

Referendum o odtržení Kokonína od Jablonce je neplatné

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Podle neoficiálních výsledků je dnešní referendum v Jablonci nad Nisou Kokoníně neplatné. Nepřišlo k němu dost lidí, rozhodnout měli o osamostatnění své městské části. Jak to po hlasování v Kokoníně vypadá, to sleduje Lenka Šumová. Lenko?

Lenka ŠUMOVÁ:
Referenda se v Jablonecké části Kokonín dnes zúčastnilo 320 lidí, většina jich navíc odtržení od města odmítla. Není to ale důležité, protože nedorazilo zákonem požadované minimální množství voličů. Občanskému sdružení Kokonín, které hlasování vyvolalo to ale nakonec nevadí, odtrhnout se od města chtělo kvůli tomu, aby lidé v Kokoníně mohli ovlivnit stavbu čistírny odpadních vod, kterou si jich velká část nepřeje. Podle zástupce sdružení Josefa Šikuly teď začnou usilovat o vyhlášení dalšího referenda, přímo k připravované stavbě. Podle názoru, který potvrdil i krajský soud by se ale takové hlasování muselo konat v celém městě a znamená to, že pro žádost o vyhlášení referenda o stavbě čistírny bude v Jablonci nad Nisou potřeba sehnat daleko víc podpisů. Z Jablonce pro Radiožurnál Lenka Šumová.

V Římě pokračují oslavy jmenování dvaadvaceti nových kardinálů

Jana PETROVÁ, moderátorka:
V Římě pokračují oslavy jmenování dvaadvaceti nových kardinálů. Dnes papež Benedikt XVI. celebroval v chrámu svatého Petra slavnostní mši a zítra přijme na audienci nové kardinály a poutníky, kteří je do Říma doprovodili.

Vědunka LUNARDI:
Není snadné přijmout logiku evangelia a upustit od moci a slávy, což je úkol kardinálů, jak zdůraznil papež Benedikt XVI. v homilii slavnostní mše, kterou celebroval spolu s dvaadvaceti novými kardinály. Po bohoslužbě se pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka, který včera přijal od papeže jmenovací dekret modlil u oltáře svatého Václava v transeptu svatopetrské baziliky a položil spolu s českou delegací kytici na hrob kardinála Josefa Berana v kryptě chrámu. Večer kardinál Duka věnuje nešporám v antické bazilice svaté Sabiny. Z Říma pro Radiožurnál Vědunka Lunardi.

V libyjské věznici byla nalezena mrtvá redaktorka libyjské televize

Jana PETROVÁ, moderátorka:
V libyjské věznici byla nalezena mrtvá redaktorka libyjské televize z dob Muammara Kaddáfího. Haly Misratíová se až do svého zatčení zastávala bývalého libyjského vůdce a odsuzovala členy oddílů, které proti Kaddáfího jednotkám bojovaly. Při svých reportážích měla někdy v ruce zbraň a tvrdila, že je ochotna za Kaddáfího zemřít. Proslavila se také vyhlášením obdoby náboženského dekretu, který vydala v reakci na kritiku Rady bezpečnosti OSN vůči Kaddáfímu a potlačování nepokojů. Příčiny smrti libyjské novinářky nejsou známé.

Nová divadelní hra Svět v ohrožení

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Život i záhadné sebevraždy včel jsou námětem nové hry, kterou dnes večer uvede pražské divadlo Archa. Inscenaci nazvanou Svět v ohrožení nastudovalo brněnské HaDivadlo s režisérem Jiřím Havelkou. A jak režisér Radiožurnálu řekl, představení nabídne i paralely se současným světem.

Jiří HAVELKA, režisér:
Právě abychom se vyhnuli té metaforičnosti těch včel, abychom se vyhnuli řekněme biologickému popisu těch včel, abychom se vyhnuli tomu, že prostě to tam hrají jako lidi v pruhovaných svetýrcích černožlutých, hledali jsme prostě jinou cestu. Vychází to z jedné věty Maurice Maeterlincka který tam má, že úl jest především tma a včely jsou kapky světla to pro nás bylo takovým vodítkem a potom je tam další část, která je zase inspirovaná víc tím summitem, tím lidským světem no a dohromady se to nějak kombinuje.

autor: jal
Spustit audio