Zprávy o šesté 18. března 2012

18. březen 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Joachim Gauck je novým německým prezidentem

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Joachim Gauck je novým německým prezidentem, jedenáctá hlava státu v poválečné historii zvolila absolutní většina členů Spolkového shromáždění. Dvaasedmdesátiletý evangelický pastor a bývalý šéf úřadu pro dokumentaci zločinů Stasi se jako vůbec první nestraník ujme prezidentského úřadu už zítra.

Klára STEJSKALOVÁ:
Jaká pěkná neděle byla první slova nového německého prezidenta. V následném projevu připomněl důležitost svobody a odpovědnosti a také jinou neděli, kdy se konaly první svobodné volby po pádu východoněmeckého komunistického režimu. Volby, na které dvaasedmdesátiletý Joachim Gauck, který je prvním prezidentem pocházejícím z někdejší NDR nikdy nezapomene. Třetí prezidentskou volbu ve třech letech uzavřeli všichni členové Spolkového shromáždění symbolickým zpěvem národní hymny. Také kancléřka Merkelová označila dnešní den za dobrý den pro Německo. Klára Stejskalová, Český rozhlas Berlín.

Ministr financí Miroslav Kalousek chce víc zdanit movité lidi

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Ministr financí Miroslav Kalousek chce víc zdanit movité lidi. Do státního rozpočtu by tak mělo přijít čtyři až pět miliard korun navíc, jak Kalousek řekl v České televizi, daňové sazbě okolo třiceti procent mají podléhat příjmy nad strop sociálního pojistného, tedy zhruba nad sto tisíc korun měsíčně.

Miroslav KALOUSEK, ministr financí:
Jestli to bude třicet, nebo třicet dva, může být ještě předmětem diskuze, ale v každém případě navrhujeme podobu dočasného zamražení důchodů, protože tedy žádáme důchodce o pochopení, že není možné důchody valorizovat stejným tempem jako dosud, tak po tuto dobu prosíme vysokopříjmové o pochopení, že budou přispívat víc.

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Naopak na firemních daních se nic měnit nemá, nové zdanění vyšších příjmů má být součástí dalšího kola vládních reforem, novou změnou má být pravděpodobné zvýšení sazeb daně z přidané hodnoty o procentní bod na jednadvacet a patnáct procent. V České televizi s tím ale nesouhlasil místopředseda ČSSD Michal Hašek, podle kterého to nepříznivě zasáhne určité skupiny obyvatel.

V Bělorusku byli popraveni oba dva muži odsouzení k smrti

Jana PETROVÁ, moderátorka:
V Bělorusku byli popraveni oba dva muži odsouzení k smrti za výbuch v minském metru, při kterém zemřelo patnáct lidí. Atentát ve stanici v centru města spáchali loni v dubnu dva pětadvacetiletí mladíci, tento týden jim odmítl běloruský prezident Alexandr Lukašenko udělit milost.

Petr VAVROUŠKA:
O smrti obou odsouzených informovala státní běloruská televize v hlavní zpravodajské relaci. Informaci už dříve potvrdili příbuzní jednoho z mladíků. O vykonání trestu je dopisem vyrozuměl běloruský Nejvyšší soud. Zastřelením do týla byli oba muži popraveni už v pátek. Rodiny zatím nedostaly žádnou informaci o tom, kde a kdy budou pohřbeni. Ochránci lidských práv kritizují rychlost, s jakou byl verdikt vykonán, hned několik nezávislých právníků zpochybnilo soudní proces a důkazy usvědčující oba muže z atentátu. Ti se ale během přelíčení ke všemu přiznali. Popravu obou odsouzených ostře kritizuje Evropská unie, německý ministr zahraničních věcí vyzval Bělorusko, ať uvalí na trest smrti moratorium. Petr Vavrouška, Český rozhlas.

Bomba nastražená v autě explodovala v obytné čtvrti syrského města Aleppo

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Bomba nastražená v autě explodovala v obytné čtvrti syrského města Aleppo, nedaleko tureckých hranic. K útoku došlo jen den poté, co několik explozí otřáslo metropolí Damaškem, ty si vyžádaly nejméně třicet mrtvých. K dnešnímu výbuchu došlo u bezpečnostního úřadu, přesné údaje o obětech a zraněných nejsou k dispozici.

Z Íránu znovu zní hrozby o uzavření cesty ropným tankerům

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Z Íránu znovu zní hrozby o uzavření cesty ropným tankerům. Západ by totiž podle ministra íránských tajných služeb Alího Faláhjána neměl podceňovat připravenost Íránu zablokovat Hormuzský průliv. Hormuzem se do světa vyváží pětina globální spotřeby ropy. Íránský klerik o uzavření průlivu mluvil v souvislosti s výrazným omezením bankovního styku, který vůči Íránu zavedl Západ.

Břetislav TUREČEK, blízkovýchodní zpravodaj:
Uzavření mezinárodního bankovního systému SWIFT je pro Írán srovnatelné s uzavřením Hormuzského průlivu, prohlásil Faláhján. Dodal, že pokud Spojené státy a Evropa považují za správné takto pošlapávat mezinárodní právo, také Írán může učinit odpovídající kroky. Společenství SWIFT dosud zajišťovalo milióny bankovních transakcí mezi Íránem a okolním světem. V sobotu odpoledne ale islámskou republiku od globální sítě odstřihlo a zdůvodnilo to sankcemi Evropské unie. Břetislav Tureček, Český rozhlas, Blízký východ.

Kvůli nedostatku peněz hrozí uzavření více než dvěma stovkám zařízení

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Kvůli nedostatku peněz hrozí uzavření více než dvěma stovkám zařízení, která poskytují sociální služby. Dopad by to mohlo mít na pětadvacet tisíc postižených seniorů, handicapovaných, nebo drogově závislých. V tuto chvíli chybí neziskovým organizacím zhruba půl miliardy korun na další provoz, tento týden proto požádali o peníze dopisem ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka. Ředitel organizace Naděje Ilja Hradecký vysvětluje, co by se stalo, pokud by finanční pomoc nedostali.

Ilja HRADECKÝ, ředitel organizace Naděje:
Budeme nuceni uzavřít některé sociální služby, znamená to, že těch sto třicet seniorů přijde o péči v domovech pro seniory. Mezi nimi jsou i lidi s Alzheimerovou chorobou, prostě bude se muset o ně postarat kraj za státní peníze. Pro naše zaměstnance by to znamenalo prostě skončit práci a jít na úřad práce pro podporu.

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Podle ministerstva jde letos do sociálních služeb i přes úsporná opatření o sto milionů víc, další peníze by měly dát kraje.

Obraz Františka Kupky Zbožštění Heleny byl vydražen za 15 milionů

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Patnáct milionů korun za takovou cenu dnes neznámý kupec vydražil v Topičově salonu v Praze obraz Františka Kupky Zbožštění Heleny. Vyvolávací částka byla o tři miliony nižší. Radiožurnálu to potvrdil šéfredaktor časopisu Art and Antiques Jan Skřivánek. Podle něj Kupkovo dílo pochází z počátku 20. století.

Jan SKŘIVÁNEK, šéfredaktor časopisu Art and Antiques:
Je datováno rokem 1906 a na českých aukcích se dosud srovnatelné dílo neobjevilo. Je to vlastně takové secesní nebo secesněsymbolistní dílo a nic podobného u nás zatím draženo nebylo, čili v tom je ta věc výjimečná a těžko vlastně posuzovat tu cenu.

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Nového majitele na aukci získalo i dílo Potápěč malířky Toyen, prodalo se za 13 milionů korun. Oba vydražené obrazy se vešly do top ten, tedy desítky nejdráž prodaných děl v českých aukcích od roku 1990.

V Česku si už třetí den užíváme slunečné a teplé počasí

Jana PETROVÁ, moderátorka:
V Česku si už třetí den užíváme slunečné a teplé počasí, teplotní rekordy dnes padly na jedenácti meteorologických stanicích měřících teploty déle než třicet let. Nejtepleji měli v Doksanech, tam naměřili 21,8 stupně, což o desetinu stupně překonalo rekord z roku 1951. Večer ale do Česka přijde od západu ochlazení a počasí se výrazně zhorší.

V Jeseníkách platí třetí stupeň lavinového nebezpečí

Jana PETROVÁ, moderátorka:
V Jeseníkách platí třetí stupeň lavinového nebezpečí a tedy značné nebezpečí. Na svazích je stále velké množství sněhu, který je ale kvůli teplému počasí mokrý a těžký, nebezpečí samovolného utržení lavin se tak zvýšilo, řekl náčelník tamní Horské služby Michal Klimeš.

autor: jal
Spustit audio