Zprávy o šesté 17. března 2012

17. březen 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Nacistický zločinec John Demjanjuk zemřel

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Bývalý stránce koncentračního tábora v Sobiboru John Demjanjuk zemřel v bavorském pečovatelském domě. Šlo o posledního nacistického zločince, který stanul před soudem a musel se zodpovídat ze svých činů.

Klára STEJSKALOVÁ:
Rodák z Ukrajiny žil dlouhé roky ve Spojených státech, teprve v roce 2009 ho Američané vydali k trestnímu stíhání do Německa. Loni v květnu ho pak mnichovský soud odsoudil za podíl na vraždě minimálně 28 tisíc Židů v koncentračním táboře Sobibor k pětiletému trestu. Demjanjuk jakoukoliv vinu během procesu odmítal a ze zdravotních důvodů do vězení nenastoupil. V 91 letech ho spravedlnost definitivně dostihla. Klára Stejskalová, Český rozhlas Berlín.

Beduíni přerušili blokádu základny

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Obléhání základny Mezinárodních mírových sil v Egyptě skončilo. Beduíni přerušili její blokádu výměnou za příslib, že egyptská vláda prověří situaci vězňů, které chtějí dostat na svobodu. Ozbrojenci na základně drželi několik dní stovky zahraničních vojáků včetně jednoho Čecha.

Břetislav TUREČEK:
Zprávy o ukončení blokády jsou na titulních stranách jihoamerického tisku, protože většina zadržovaných vojáků byla z Kolumbie a z Uruguaye. Konec obléhání potvrdila i česká armáda. Ta má v misi na Sinaji tři své důstojníky, i když blokáda zastihla na základně pouze jednoho z nich. Beduíni se domáhají propuštění 13 lidí z egyptských věznic, mezi kterými jsou i muži obvinění z terorismu. Teď ozbrojenci kývli na ukončení blokády a vládě dali měsíc nato, aby jejich požadavek splnila. V tuto chvíli se beduíni zavázali, že nebudou v protestech pokračovat, zatím ale není jasné, jak se zachovají, pokud Káhira jejich představy nesplní. Břetislav Tureček, Český rozhlas, Blízký východ.

Výbuchy v syrském Damašku

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Nejméně 27 lidí zabili a téměř stovku zranily dva výbuchy v syrském Damašku. Podle státní televize jsou mezi oběťmi civilisté i členové bezpečnostních sil. Syrské oficiální zdroje označily výbuchy za teroristický čin. K odpovědnosti za útok se zatím nikdo nepřihlásil. Atentátníci zaútočili pomocí dvou aut naložených výbušninami. První odpálili u sídla kriminální policie, druhé u budovy, kterou využívala výzvědná služba syrského letectva. Televize ukázala záběry z míst explozí, na kterých byla spálená těla, vyhořelá vozidla, a na silnicích skvrny od krve. Jedno z těch v záběrech údajně patřilo jednomu z útočníků.

Odbory se bouří

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Školské odbory vyhlásily stávkovou pohotovost. Protestují proti plánovaným vládním škrtům. Kvůli nim by se podle jejich předáka Františka Dobšíka snížil od dubna plat učitelům o 1200 korun. Stejně by to postilo i uklízeče, školníky a kuchařky.

František DOBŠÍK, předák školských odborů:
Vláda přece nemůže prostě jenom všechno svádět na ekonomickou krizi. Měla by ty úspory hledat trošku jinak, strukturovaně. A my tím dáváme najevo připravenost, že pokud tedy vláda se rozhodne škrtat, protože chce škrtat i v dalším roce 2013 i 2014, kde by mělo být propuštěno až 17 tisíc lidí a tomu se chceme bránit.

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Bouří se i odboráři ve zdravotnictví. Na konec března svolali demonstraci kvůli návrhům ministra Leoše Hegera, obávají se omezení péče v regionech, nově by podle ministerstva mělo stačit, když bude dětský lékař anebo gynekolog dostupný do 40 minut jízdy autem.

Jednání ekonomických ministrů

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Sazby daně z přidané hodnoty se v příštím roce zřejmě zvýší na 15 a 21 %. Jak po jednání porady ekonomických ministrů oznámil premiér a šéf ODS Petr Nečas, je to nejpravděpodobnější cesta, jak se stát může vyrovnat s dluhy. Hlavní ekonom Patria Finance David Marek očekává, že do státního rozpočtu by to mělo přinést 12 miliard korun. Do veřejných rozpočtů pak 17 miliard. Zboží by to ale příliš zdražit nemělo.

David MAREK, hlavní ekonom Patria Finance:
/nesrozumitelné/, protože bude zvyšovat sazba o procentní bod, inflace by to tedy mělo dopadnout osmi až 9 desetinami procenta.

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Jednání ekonomických ministrů má pokračovat po neděli. Měli by se dohodnout i na způsobu dorovnání penzí.

Teplotní rekordy

Jana PETROVÁ, moderátorka:
I dnes v Česku padaly teplotní rekordy. Meteorologové je zaznamenaly na 66 stanicích, měřících teploty déle než 30 let. Ve 14 hodin bylo nejtepleji v Dobřichovicích, kde naměřili 23,9 stupně Celsia. Překonán byl dokonce rekord v pražském Klementinu, říká Milena Ferebauerová z Českého hydrometeorologického ústavu.

Milena FEREBAUEROVÁ, meteoroložka:
Bylo tam naměřeno 20,3 stupně Celsia, takže je pokořen rekord z roku 2004, kdy tam bylo 20,1.

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Během odpoledne ale teploty na některých místech ještě stoupaly. Definitivní maxima tak budou meteorologové znát po 21.hodině.

Pouťové atrakce by měly mít své bezpečnostní známky

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Pouťové atrakce by měly mít své bezpečnostní známky. Lidé se tak budou moci přesvědčit, že jimi vybraná atrakce je odborně zkontrolovaná.

Květa MORAVCOVÁ:
Bezpečnost atrakcí, dokonce i dětských kolotočů bere většina návštěvníků poutí jako samozřejmost. Možnost ověřit si bezpečnost atrakce speciální známkou ale většina mnou oslovených lidí uvítala. Podle Karla Jonáše ze Strojírenského zkušebního ústavu půjde o princip podobný vydávání známek státní technické kontroly u aut.

Karel JONÁŠ, Strojírenský zkušební ústav:
Známky budou dodávány provozovateli a ten si je vylepí na veřejném místě na pokladnách.

Květa MORAVCOVÁ:
Naposledy se na pouti zranili před několika dny dvě ženy, když se s nimi utrhl vozík. Jednu odvezli záchranáři se středně těžkým a druhou s lehkým zraněním. Provozovatel atrakci zboural s tím, že ji nechá důkladněji zkontrolovat. Květa Moravcová, Radiožurnál.

Stav koní Václava Vydry po hlubokém strouhání kopyt

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Žádné týrání zvířat nezjistila Krajská veterinární správa, která prohlédla koně známého herce Václava Vydry. Toho obviňuje řada chovatelských sdružení i jednotlivců kvůli sporné metodě ošetřování kopyt, ta spočívá v hlubokém strouhání kopyt, po kterém zvířata zpočátku kulhají. Kritikům se nelíbí ani to, že obecně prospěšná společnost vedená Vydrou dostala na propagaci sporné metody dotaci 5 milionů korun.

Lubomír SMATANA:
Veterináře prověřili na farmě Malčany nedaleko Slapské přehrady kopyta a zdravotní stav všech koní. Přestože stížnost se týkala pouze jedné klisny. Šéf Státní veterinární správy Středočeského kraje Zdeněk Císař žádné známky týrání neobjevil.

Zdeněk CÍSAŘ, šéf Státní veterinární správy Středočeského kraje:
V ani jednom případě jsme nezjistili, že došlo k porušení zákona na ochranu zvířat proti týrání.

Lubomír SMATANA:
Kontrolu u koní Václava Vydry provedli veterináři už podruhé. Chovatelské svazy ale nadále trvají na tom, že tato metoda ošetřování kopyt koňům škodí. Lubomír Smatana, Radiožurnál.

autor: jal
Spustit audio