Zprávy o šesté 16. května 2012

16. květen 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Poslanec David Rath půjde do vazby

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Poslanec David Rath půjde do vazby. Poslal ho tam dnes soud z obavy, že by mohl ovlivňovat svědky, pokračovat v trestné činnosti, anebo utéct. Ratha policisté zadrželi v pondělí a obvinili ho z přijetí sedmimilionového úplatku, za což mu v případě odsouzení hrozí až dvanáctileté vězení.

Zbyněk ZIKMUND:
Soudce Okresního soudu v Ústí nad Labem přijal kvůli rozhodnutí o uvalení vazby do Prahy. Krátce po poledni bylo jasno. David Rath se teď na svobodu nepodívá. Rozhodnutí soudce potvrdila ústecká krajská státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

Lenka BRADÁČOVÁ, ústecká krajská státní zástupkyně:
Shledal u obviněného všechny tři vazební důvody, to znamená, vazby útěkové, koluzní i předstižné.

Zbyněk ZIKMUND:
David Rath obvinění odmítá. Kauzu považuje za politickou. Policie ho v pondělí zadržela bezprostředně potom, co úplatek převzal. Rath ale tvrdí, že v krabici, kterou nesl, mělo být víno. Spolu s Rathem obvinili kriminalisté čtyři muže a tři ženy, měli se podílet na machinacích s veřejnými zakázkami ve Středočeském kraji. Jde mimo jiné o ředitelku kladenské nemocnice Kateřinu Pancovou a bývalého poslance ODS Petra Kotta. Jejich advokát Tomáš Sokol řekl, že by proti svému obvinění mohli podat stížnost.

Tomáš SOKOL, advokát:
Pokaždé, když je sděleno obvinění, tak obhájce zvažuje s klientem možnost podat stížnost proti tomu usnesení.

Zbyněk ZIKMUND:
Zbyněk Zikmund, Radiožurnál.

Kauza Davida Ratha zaměstnává celou českou politickou scénu

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Kauza Davida Ratha zaměstnává celou českou politickou scénu. Rath už kvůli obvinění složil hejtmanskou funkci a rezignoval na členství v sociální demokracii. Poslanecký mandát si ale ponechal.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Podle předsedkyně sněmovny Miroslavy Němcové by ČSSD měla Ratha donutit, aby se mandátu vzdal. V opačném případě by se muselo řešit, za jakých podmínek by se mohl účastnit sněmovního jednání.

Miroslava NĚMCOVÁ, předsedkyně Poslanecké sněmovny /ODS/:
Problematickou by byla účast policistů nebo vězeňské služby přímo v jednacím sále.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
K úplnému odchodu z politiky vyzval už dopoledne Ratha šéf ČSSD Bohuslav Sobotka.

Bohuslav SOBOTKA, předseda ČSSD:
Měl by se skutečně hájit mimo politické funkce a platit doporučení, žádáme Davida Ratha, aby se vzdal veřejných funkcí.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Podle Sobotky by sněmovna měla Ratha na nejbližší schůzi zbavit imunity a vydat k trestnímu stíhání. Prezident Václav Klaus pochválil policii za to, že v případu Davida Ratha konala razantně a nekompromisně. Kauza podle něj ale poškozuje českou politiku, důvěru občanů v ní i obraz země v zahraničí.

Václav KLAUS, prezident České republiky:
Mám strach, že to samozřejmě bude zaznamenáno nejenom u nás doma, ale i v našem okolí, v každém případě teda je to pro nás velké, velké neštěstí.

Martina SPĚVÁČKOVÁ:
Martina Spěváčková, Radiožurnál.

Středočeský kraj dočasně povede Zuzana Moravčíková

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Středočeský kraj teď dočasně povede Rathova náměstkyně pro majetkovou oblast Zuzana Moravčíková. Co udělá ze všeho nejdřív, na to už se ptám našeho reportéra Pavla Pavlase. Pavle?

Pavel PAVLAS:
Jako první chce náměstkyně Moravčíková svolat jednání rady kraje a zastupitelstva. Určitě nechá i prověřit přidělování dotace z regionálního operačního programu a uzavírání smluv. Přednostně chce určitě nechat kontrolovat i projekt na opravu buštěhradského zámku. Řekla to před malou chvílí tady přímo v Lidovém domě. Jestli bude Zuzana Moravčíková i hejtmankou, bude jasné 11. června, kdy by ji měli ve funkci potvrdit i středočeští zastupitelé. Z Lidového domu pro Radiožurnál Pavel Pavlas, Praha.

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Kauzou Davida Ratha se budeme zabývat i za několik minut v Ozvěnách dne. Našimi hosty budou bývalý policejní vyšetřovatel Václav Láska a také místopředseda ČSSD Michal Hašek.

Řekové půjdou 17. června znovu k volbám

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Řekové půjdou 17. června znovu k volbám. Politici se totiž po květnových volbách nedokázali dohodnout na sestavení vlády. K dalšímu hlasování zemi povede úřednická vláda. Jejím premiérem bude nejvyšší soudce řeckého správního soudu Panajotis Pikramenos. Podle odhadů se nové volby můžou stát referendem o dalším setrvání Řecka v eurozóně.

Ondřej HOUSKA:
Podle průzkumů ve volbách jasně zvítězí strany, které odmítají škrty a úsporná opatření. Ty jsou ale podmínkou pro to, aby těžce zadlužená země dostávala půjčky od eurozóny a Mezinárodního měnového fondu. Bez nich by Řecko nemělo ani na vyplácení důchodů nebo mezd. Je možné, že by mu pak nezbylo nic jiného, než začít opět tisknout svou vlastní měnu. Případný odchod Řeků by ale mohl podle některých názorů ohrozit celou eurozónu. Nelze totiž vyloučit šíření krize do dalších oslabených zemí. Pokud by Portugalci či Španělé z bank začali v panice vybírat své úspory, banky by se mohly zhroutit. Ondřej Houska, Radiožurnál.

Proces s Ratkem Mladičem zahájilo v Haagu vystoupení žalobce

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Haagský trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii začal soudit bývalého bosenskosrbského generála Ratka Mladiče. Je obžalovaný z genocidy a také zločinů proti lidskosti spáchaných na počátku 90. let za války v Bosně. Má být odpovědný za vraždy, vyhánění a persekuce bosenských Chorvatů a muslimů, vojáky Republiky srbské v Bosně, kterým velel. V případě odsouzení by mohl Mladič strávit zbytek života ve vězení.

Pavel NOVÁK:
První den hlavního líčení vyplnilo vystoupení žalobce Dermota Grooma. Přednesl soudu řadu případů vražd, nuceného vysídlování a persekucí nesrbského obyvatelstva na území Bosny. Neopomněl připomenout ani obléhání a ostřelování bosenské metropole Sarajevo nebo masakr více než 7 tisíc muslimů ve Srebrenici. "Žaloba předloží důkazy, které nade vší pochybnosti prokáží roli pana Mladiče ve všech zločinech," slíbil prokurátor. Obžalovaný Mladič si opět neodpustil posměšné posunky směrem ke galerii pro veřejnost. Příbuzným po obětech masových vražd naznačoval, že jim podřízne hrdla. Soudce ho musel důrazně napomenout, aby se takových projevů zdržel. Pavel Novák, Český rozhlas, Benelux.

Zdanění elektřiny ze slunečních elektráren zůstává v platnosti

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Zdanění elektřiny ze slunečních elektráren, kvůli kterému přišli investoři o část zisků, zůstává v platnosti. Ústavní soud dnes zamítl návrh skupiny senátorů na zrušení sporných paragrafů. Ty zavedla vláda proto, aby zabránila zdražení elektřiny. Počet slunečných elektráren totiž díky garantované vysoké výkupní ceně elektřiny v poslední době výrazně stoupl. Zákonodárci mohou omezit státní podporu fotovoltaiky, pokud se výrazně změní ekonomická situace. Vysvětlila soudkyně zpravodajka Ivana Janů.

Ivana JANŮ, soudkyně zpravodajka:
Soud je někdy postaven před situaci, kdy musí přemostit rozpor mezi jednotlivcem nebo skupinami a veřejným zájmem, to tady bylo zcela markantní, my jsme se snažili, aby nikdo z těch podnikatelů, zejména ti, kteří si vzali úvěr, poněvadž ti bez úvěrů prostě vydělávají slušně od samého začátku, tak aby nevypadli z toho podnikatelského prostředí, čili aby vlastně nešlo o zásah přímo do investice do majetku.

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Solární investoři chtějí peníze od státu získat zpět. Opakovaně kvůli tomu hrozily arbitrážemi a žalobami na ochranu investic.

Soudci budou mít pravděpodobně vyšší mzdy

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Soudci budou mít pravděpodobně vyšší mzdy. Ústavní soud totiž vyhověl jejich stížnosti na úsporná opatření a s okamžitou platností zrušil platovou základnu pro léta 2012 až 14 ve výši téměř 57 tisíc korun. Zákonodárci musí nyní přijmout novou úpravu soudcovských platů.

Magdalena Kožená zazpívá na Pražském jaru

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Po několikaleté přestávce zazpívá večer na festivalu Pražské jaro světově proslulá mezzosopranistka Magdalena Kožená. Koncert začíná v 8 hodin večer v Rudolfinu a pěvkyni doprovodí skvělá japonská klavíristka Mitsuko Uchida.

Noc literatury

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Praha a Kutná Hora se právě teď připojily k Noci literatury. Předčítat z nejnovějších překladů evropských spisovatelů budou na 15 místech pražského Smíchova známé osobnosti, mezi nimi například Matěj Hádek, Miroslav Táborský, anebo Daniela Kolářová. Podle ředitelky pořádajícího Českého centra Praha Jolany Součkové se šestého ročníku Noci literatury účastní 24 měst po celé Evropě.

Jolana SOUČKOVÁ, ředitelka pořádajícího Českého centra Praha:
My jsme dostali letos velkou podporu z projektu Evropské unie Culture, takže se dostane Noc literatury nejenom do zahraničí, tak jako už loni, kde jí čteme i na pobočkách českých center v zahraničí, ale zároveň díky tomuto projektu se rozšíří do Litvy, Portugalska, Rumunska a Polska, to je ta čtvrtá země.

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Do Prahy i Kutné Hory zamíříme ve večerním Radiožurnálu po 20. hodině.

autor: jal
Spustit audio