Zprávy o šesté 16. června 2012

16. červen 2012
Zprávy o šesté

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je společnost NEWTON Media, a. s. Texty neprocházejí korekturou. Zvukové záznamy Zpráv o šesté i dalších zpravodajských a publicistických pořadů Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

Rozhodující zápas české fotbalové reprezentace

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Už jen necelé tři hodiny zbývají do začátku rozhodujícího zápasu české fotbalové reprezentace v základní skupině mistrovství Evropy. Utká se s domácími Poláky a Vratislav tak znovu zaplnily tisíce českých příznivců fotbalu. Podle informací Radiožurnálu už je plná fan zóna na hlavním náměstí a plní se i prostory u dalších velkoplošných obrazovek, jaká je ve městě a mezi fanoušky obou týmů atmosféra, na to se ptám do Vratislavi reportéra Petra Vavroušky.

Petr VAVROUŠKA:
Poláci berou to dnešní utkání opravdu velmi vážně. Označují ho za zápas století, za souboj o všechno. Mají totiž na dosah historický úspěch a to je postup do čtvrtfinále. Polský tým poženou dopředu tisíce fanoušků na stadionu a jak říkáš, další až 100 tisíc bude zápas sledovat v centru města. Kvůli dnešnímu utkání dokonce ušili Poláci vlajku o rozměrech 50 metrů na třicet, aby vyšli vstříc českým fanouškům objednali velké zásoby piva. Zatím se potvrzuje, že Češi jsou tady ve Vratislavi opravdu mile vítáni. Fanoušci obou týmů sedí společně v barech, objímají, ale to možná i kvůli tomu, že většina Poláků věří ve vítězství svého týmu. Polská média ale po celý den vyzývají, aby se domácí příznivci v případě prohry chovali k Čechům stejně slušně. Petr Vavrouška, Český rozhlas, Vratislav.

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Odjezd českých a moravských fanoušků do Vratislavi byl opět bouřlivý a vesměs všichni věřili v úspěch českého týmu. Dobrou náladu měli všichni, jak ti, kteří vyrazili auty po dálnici, tak ti, kteří zvolili cestu speciálním vlakem.

Iva HAVLÍČKOVÁ:
Jak si zkracujete cestu na zápas? Jak to vidí fanynky, hledám nějaké ženy tady?

fanynka:
Fanynky to vidí velice pozitivně. Vyhrajeme, jedeme si pro vítězství.

Iva HAVLÍČKOVÁ:
Vlak do polské Vratislavi odjíždí prakticky vyprodaný, míří tam 700 fanoušků, část z nich jede už z Brna. Pane průvodčí, jací jsou fanoušci, hodní?

průvodčí:
Jo, jo, jsou v pohodě, zatím jo.

Iva HAVLÍČKOVÁ:
I z ostravského hlavního nádraží se nese skandování do široka, do daleka. To byl závěrečný hvizd a vlak plný fanoušků právě z ostravského hlavního nádraží odjíždí. I ti, kteří jedou auty, mají výbornou náladu a věří v úspěch českého týmu.

fanoušek:
Jedeme z hradiště, jedeme fandit tomu fotbalu českému.

Iva HAVLÍČKOVÁ:
Myslíte, že vás bude slyšet v té záplavě těch polských fanoušků?

fanoušek:
To je jasné, byl jsem v Rakousku a Rakušáci neměli šanci.

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Asi jen málo volných míst bude v restauracích a sport barech. Spousta fanoušků vyrazí tradičně na náměstí, nebo i netradičně třeba na koupaliště. Na pražském staroměstském náměstí je v plném proudu polskočeský hudebně fotbalový večer a na místě je i reportérka Radiožurnálu Květa Moravcová.

Květa MORAVCOVÁ:
Tady na Staroměstském náměstí vystupují od 17. hodiny polské kapely. Lidé tady ochutnávají polské speciality. Více než fotbalových fanoušků je tu ale zahraničních turistů, i když jsem ve snaze oslovit některé české fanoušky oslovila mladíky s tričky nadepsanými jmény Baroš nebo Rosický, tak jsem zjistila, že to jsou Britové, tak uvidíme, kdo všechno bude dnes v centru metropole fandit, ze Staroměstského náměstí Květa Moravcová, Radiožurnál.

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Vstupy našich reportérů z velkoplošných projekcí uslyšíte jak v přestávce fotbalového zápasu Česko Polsko, tak i po jeho skončení.

Kotlíkové dotace v Moravskoslezském kraji

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Stovky lidí se dnes tísnily na ostravském hejtmanství. Majitelé domků znovu žádali o takzvané kotlíkové dotace. Peníze na ekologičtější vytápění mají pomoci zlepšit ovzduší v regionu, který pravidelně trápí smog. Do Ostravy a také na třineckou radnici dnes přišlo na 300 zájemců a mnozí přiznávali, že je přivedl i drahý plyn.

Petr, zájemce o dotaci:
Ovzduší, peníze a míň prachů.

Silvie MIKULCOVÁ:
Důvody, proč Petr ze Štěpánkovic na Opavsku stál od rána, od čtyř hodin ve frontě jen tak v tričku.

Petr, zájemce o dotaci:
Co byla ta první skupina, tak to mi nedali dotaci a teď čekám na tu druhou.

Silvie MIKULCOVÁ:
Eva přijela z Bolatic.

Eva, zájemkyně o dotaci:
Momentálně topím plynem, ale jelikož rozšiřujeme rodinný domek a starý kotel ještě je funkční, tak ho chtěla vyměnit za nový a případně střídat.

Silvie MIKULCOVÁ:
Když tu dotaci získáte, tak k vám úředníci budou moci přijít na kontrolu. Počítáte s tím?

Eva, zájemkyně o dotaci:
Jistě. Já dělám všechno poctivě.

Silvie MIKULCOVÁ:
Na všechny, kteří dnes přišli, se dostane. Pokud ovšem správně vyplnili formuláře a šanci mají i stovky dalších. Úředníci budou žádosti přijímat i zítra a pak ještě do konce července anebo do té doby, dokud nevyčerpají určených 40 milionů korun. Pro Radiožurnál Silvie Mikulcová, Ostrava.

Konference ODS a ČSSD

Jana PETROVÁ, moderátorka:
ODS a ČSSD začaly předvolební boj vzájemným ostřelováním ze svých stranických konferencí. ČSSD zkritizovala na své programové konferenci v Hradci Králové všechny kroky vlády Petra Nečase. Premiér se zase z ostravské ideové konference občanských demokratů opřel do hospodaření krajů.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Podle premiéra Petra Nečase se v letech 2008 až 2011 zadlužovaly kraje rychleji než vláda. Uvedl také, že mezi jednotlivými kraji jsou v růstu zadluženosti rozdíly.

Petr NEČAS, premiér /ODS/, předseda strany /ODS/:
Přeborníkem je Karlovarský kraj, kde dluh za poslední tři roky vzrostl 6,6 krát. Velkou dynamiku zadlužování měl i Středočeský kraj, kde sociální demokraté s komunisty zvýšili zadlužení čtyřnásobně.

Věra MASOPUSTOVÁ:
Na premiérovo ostravské vystoupení ostře v Hradci Králové reagoval šéf Asociace krajů a místopředseda ČSSD Michal Hašek.

Michal HAŠEK, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/:
Reprezentace pravice a ODS dvojnásobně zadlužila kraje oproti reprezentacím sociální demokracie.

OSN stáhlo své pozorovatele v Sýrii

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Pozorovatelé z mise OSN a Arabské ligy v Sýrii přerušili svoji práci. Vedla je k tomu špatná bezpečnostní situace v zemi, kdy se ocitají i v ohrožení života. V misi je asi 300 vojáků z celého světa včetně tří českých důstojníků.

Břetislav TUREČEK:
Pozorovatelé podle Mooda zůstanou až do odvolání ve svých hotelích a nebudou vyjíždět do terénu. Mise měla od dubna dohlížet na zavádění mírového plánu Kofiho Annana místo toho jsou ale cizinci svědkem stále krutější občanské války a sami už se několikrát stali terčem útoků. Vládní a opoziční ozbrojenci svádějí boje prakticky po celé zemi a nešetří ani hustě obydlené oblasti, kde potřebují pomoc tisíce civilistů. Na přelomu roku už v Sýrii působili pozorovatelé Arabské ligy. I ti se kvůli vlastní bezpečnosti po několika týdnech stáhli. Břetislav Tureček, Český rozhlas, Blízký východ.

Barmská politička převzala Nobelovu cenu míru

Jana PETROVÁ, moderátorka:
V pouhých 21 letech převzala Su Ťij v norském Oslo Nobelovu cenu míru. Barmskou političku na ni v roce 1991 navrhl bývalý český prezident Václav Havel. Tehdy ale ikonu barmské demokracie vojenská junta držela ve vězení.

Lubica BERGMANOVÁ:
Teď ji osobně přivítal předseda norského Nobelova výboru, podle kterého se rozhodnutí komise stalo realitou. Tehdejší krok barmskou političku podle jejích slov /nesrozumitelné/ za demokracii v Barmě bojovat. Zaznělo po 21 letech od řečnického pultíku. Co bylo ale důležitější, Nobelova cena míru podle Su Ťij přitáhla pozornost světa k boji za lidská práva a demokracii v Barmě. Ani dnes by ale mezinárodní společenství nemělo zapomínat na barmské politické vězně a uprchlíky a dala zemi podporovat v jejích prodemokratických změnách. Lubica Bergmannová, Radiožurnál.

Na jihu Slovenska skončilo drama

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Po třech hodinách skončilo na jihu Slovenska drama. Městský policista zastřelil v městečku Hurbanovo tři lidi a další dva zranil. Poté odjel před rodinný dům tamní starostky a hrozilo, že se zabije, nakonec se ale vzdal. Co ho k činu vedlo, se zatím neví. Jeho čin obyvatele Hurbanova zaskočil. Nikdy se podle nich agresivně neprojevoval a byl oblíbený.

Ve vesmíru je první čínská astronautka

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Ve vesmíru je první čínská astronautka. Na svou misi vyrazila přesně 49 let po první kosmonautce světa Rusce Valentině Těreškovové.

Kateřina PROCHÁZKOVÁ:
Z čínského vesmírného střediska odstartovala kosmická loď ŠenČou 9. Na její palubě jsou dva astronauti a Liou Jang, která je první čínskou tchajkonautkou. Během své vesmírné mise by se Šen čou 9 měl spojit s čínským experimentálním modulem Tchienkung 1, který od loňska obíhá kolem země. Po spojení lodi stráví tříčlenná posádka v modulu asi 6 dní a provede tam řadu vědeckých experimentů na které do kosmu veze mimo jiné i živé motýly. Tímto čtvrtým úspěšným vysláním rakety s posádkou na orbit tak překonala Čína další milník ve svém vesmírném programu. Kateřina Procházková, Český rozhlas, Peking.

Zámek v Lánech otevřen pro veřejnost

Jana PETROVÁ, moderátorka:
Do zámku v Lánech na Kladensku dnes zamířily stovky návštěvníků. Letní prezidentské sídlo se totiž o tomto víkendu po šesti letech mimořádně otevřelo veřejnosti.

Jana KÁNINSKÁ:
Zámek v Lánech otevřely veřejnosti za 91 let, co je letním prezidentským sídlem jen tři prezidenti, T. G. Masaryk, Václav Havel a Václav Klaus. O mimořádné prohlídky je proto velký zájem.

návštěvnice:
My jsme až z Olomouce, takže jsme si přivstali a od 6 jsme tady.

Jana KÁNINSKÁ:
První návštěvníky z řad veřejnosti po zámku provedla manželka prezidenta Livie Klausová. Ta se během svého působení zámecké vybavení snažila vrátit do původní podoby.

Livie KLAUSOVÁ, první dáma:
Přízemí budí dojem, dřevěný, zatímco když jsem přišla, tak to vypadalo jako čekárna u zubaře. Prostě trávila jsem tu hodně moc času.

Jana KÁNINSKÁ:
Zámek v Lánech si budete moci prohlédnout i zítra. A více se o něm dozvíte i z vysílání Radiožurnálu, protože se vám z Lán přihlásíme z mobilního studia, kam po 10.hodině pozveme k povídání o lánském zámku právě Livii Klausovou. Pro Radiožurnál Jana Káninská Lány.

autor: jal
Spustit audio