Zpráva z Krkonoš: Sněhu máme tolik, kolik jsme zatím snad nikdy neměli

20. únor 2021 14:48

Patříte-li k milovníkům běžeckého lyžování, máme pro vás dobrou zprávu. Stav velké části běžeckých tratí v Krkonoších je i přes oteplení dobrý. Aktuálně je upravováno přes 230 km tras. Podle předpovědi počasí mají teploty v následujích dnech stoupat, sníh bude tát a údržba tratí bude náročnější. 

Čtěte také

„Já jsem místní a chodím lyžovat každý. Díky za to, že to tady máme," říká paní Alena, která právě obouvá běžky.

Podle ní se oteplení zatím na stavu tratí příliš nepodepsalo.
„Jen tam, kde není nastříkaný umělý sníh, takže na loukách. Ale tady, kde je základ umělý sníh, tak je to pořád nádhera."

Na okruhu trénuje také studentka Ludmila, která sem prý jezdí pravidelně každý den.
„Malinko je to možná namrzlé, ale je to krásné i tak."

Rolba teď každý večer upravujeme 10,5 kilometrů tratí.

Žáci ZŠ Smržovka na běžkách

„Když se to má objet rolbou, tak se musí jet každý kilometr v podstatě třikrát. Aby se zrušila stará stopa, udělal se jeden pruh na bruslení a další pruh se stopou. Takže pak zjistíme, že je třeba objet rolbou skoro 40 kilometrů tratí," říká vedoucí běžeckého areálu Roman Charvát.

„Na to, že je třetí týden v únoru, tak sněhu máme tolik, kolik jsme zatím snad nikdy neměli. Loni jsme touto dobou už nelyžovali. Ale pokud bude příští týden 16 stupňů přes den a 8 v noci, tak si netroufnu odhadnout, jak dlouho to může vydržet."

Čtěte také

Pravidelně se teď upravují tratě také na Horních Mísečkách. A to konkrétně okruhy 5 a 7 kilometrů. A také svážnice do Labského Dolu.

Na tratích leží aktuálně kolem půl metru sněhu. Trochu ho ubylo, ale na kvalitě tras to podle vedoucího areálu Zdeňka Spilky není znát.
„Tady je sněhu dostatek a je v poměrně dobré kvalitě, takže tratě jsou tady pěkné. To je standardní počasí, které přichází a sněhová pokrývka trošku klesne, ale nemyslím si, že to bude mít nějaký zásadní vliv na kvalitu."

Běžecké lyžování se letos těší velké oblibě, sportovci ale musí počítat s tím, že kvůli uzavření trutnovského okresu se ne všude dostanou.

Spustit audio

Související