Zpátky do ZUŠky přehledně: Běžná výuka, testování, koncerty a přijímací zkoušky

21. květen 2021 09:24

Postupné rozvolňování přísných protiepidemických opatření se projevuje v první řadě ve školství. Po skončení rotační výuky na základních školách se do volnějšího režimu dostává také výuka na uměleckých školách. Víc zjistila Jana Švecová.

Čtěte také

Na základní umělecké školy se od 24. května vrací znovu běžná výuka, a to ve všech oborech. Malá zkouška návratu proběhla už v týdnu od 17. května, kdy děti mohly do školy ve tříčlenných skupinách a venku, mimo prostor školy, dokonce v počtu do 30 dětí, a to hlavně proto, aby znovu navázaly kontakty po dlouhé době odluky.

Testování v ZUŠ

Děti se testovat, jako na základních školách, nebudou. Pro malé skupiny do 10 dětí neplatí žádná omezení, ve skupině nad 10 žáků se pak musejí prokázat čestným prohlášením o tom, že mají negativní test, případně že nemoc covid-19 prodělali. „Jediná podmínka v podstatě bude, aby jim rodič vypsal čestné prohlášení. Škola běží v normálním režimu. A platí to i pro zápisy, přijímací zkoušky nejsou omezeny a mohou se konat,“ upřesnil výkonný ředitel Asociace základních uměleckých škol a ředitel té liberecké Tomáš Kolafa.

Zápisy do uměleckých škol

Děti, respektive rodiče, si mohou přihlášky do základních uměleckých škol posílat už teď. Ve všech 21 uměleckých školách a jejich pobočkách v Libereckém kraji se budou příjímací řízení konat jednotně od 31. května. Školy si budou žáky zvát v určených termínech.

Závěrečné koncerty a přehrávky

Vzhledem k tomu, že platí nařízení, podle kterého do škol nesmějí třetí osoby, školy zatím neplánují žádné koncerty ani veřejná vystoupení.

Stejně jako umělecké školy začnou fungovat i střediska volného času a domy mládeže, kde se také zabývají uměleckou výchovou, jako je tanec, hudba nebo výtvarné obory. I tam může být ve vnitřních prostorách 10 dětí bez testu, s testem pak až 50 dětí.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související