Zpátky do školy: Bez zpěvu, bez cvičení a s obědy na etapy

30. listopad 2020 18:15

Do základních škol v Libereckém kraji se 30. listopadu vrátily děti. Po týdnech distanční výuky z domova mohou do tříd chodit žáci všech ročníků. Naše redaktorka se byla podívat ve škole na Náměstí Míru v libereckých Ruprechticích.

Čtěte také

Penál, učebnice, sešity, svačinu, a hlavně: Nezapomenout roušku. 30. listopadu ráno si takhle balili tašku žáci ze základních škol po celém Česku, Liberecký kraj nevyjímaje. Po týdnech distanční výuky z domova se mohli vrátit do tříd. Připojili se tak k prvňákům a druhákům, kteří už nastoupili v rámci rozvolňování opatření proti šíření koronaviru do tříd před necelými dvěma týdny.

Do základní školy na náměstí Míru v libereckých Ruprechticích se chodí v několika vlnách a různými vchody; ve dvou budovách je jich pět. To je výhoda, pokud se týká snižování rizika přenosu nákazy, ale nevýhoda, když nepřijdete ke škole včas, jako dva chlapci ze 3. B, kteří požádali o pomoc naši kolegyni.

Do školy se chodí několika vchody

Starší žáci ještě postávali před školou a na první pohled se jim moc nechtělo. Do školy se dnes vrátily děti ze všech ročníků, kromě šesťáků. Ti mají tento týden online výuku a turnus jim začíná až příští týden. „Pro učitele to znamená, že si odučí prezenčně ve třídách a pak budou odbíhat do dvou tříd, které jsou přizpůsobeny pro online vysílání pro šesté třídy,“ popisuje ředitelka školy Pavlína Kubrová. Online výuka navíc zkomplikuje rozdělování služeb při dozorech na chodbách.

Do družiny děti chodit mohou, ale nesmějí se mezi sebou míchat ročníky. Tělocvik a hudební výchova už být může, jen se nesmí zpívat a cvičit. A tak si mohou kantoři s dětmi o hudbě povídat a na pohyb si mohou naplánovat venku. A školní docházka s omezeními má i další úskalí. „Kámen úrazu jsou obědy. Dostat jednotlivé třídy na obědy tak, aby se nepotkali, to bychom museli být kouzelníci. Jídelnu jsme rozdělili do 3 sektorů,“ říká ředitelka. Obědvat se tak bude v sedmi vlnách.

Spustit audio

Související