Zoopark Stěžery na Královéhradecku má otevřeno po celý rok. Uvidíte tam klokany, zebru i pumu

31. březen 2023

Už před třiceti lety byl ve Stěžerách nedaleko Hradce Králové otevřen rodinný zoopark. Jeho provozovatelé se zabývají chovem exotických zvířat z celého světa a zároveň přispívají k podpoře a k zachování živočišných druhů. Na dvou hektarech čekají nevšední zážitky malé i velké návštěvníky.

Zoopark ve Stěžerách je plný rozmanitých zvířat. Na návštěvníky tam čekají papoušci Jižní Ameriky a Austrálie. Ze savců pak uvidí například nosály červené, mývaly, lamy, minishetlandské poníky, kozy, kanadského rysa, osla domácího nebo zebry a antilopy. A překvapí i rodina klokana rudého, americká puma, či oranžoví kanárci, kteří potěší zrak i sluch. Zábavu pak nabízejí surikaty, prasátko pekari Berta a docela jistě ohromí bezmála sedmdesátikilový želví samec Anželo.

„Klademe velký důraz na vzdělávání, máme tu moderní ekocentrum s přednáškovými sály, ale i malé terárium a ubikace lemurů. Chodí k nám školky a školy. Snažím se vybírat zvířata tak, aby návštěvníci viděli od každého trochu. Proto máme pestrou paletu zvířat, aby si je všichni užili. U nás potkáte želvy, papoušky, krokodýly, zebry, tapíry, pštrosy, ale i lemury kata a lemury černé,“ říká zakladatel stěžerského zooparku Jiří Karkoszka.

S jeho životní partnerkou Lucií Ježkovou pozorujeme zebru, která se z vnitřního ustájení stěhuje do venkovního výběhu. Skáče a přitom radostně a bujně hází hlavou. Prasátko pekari si zase pochutnává na jablku, oslíci a kozy na mrkvích.

V budově ekocentra se vyhřívají terarijní zvířata, mezi nimiž je i čolek skvrnitý, krokodýl nilský, leguáni a zmije korálková.

Velkou atrakcí zůstává klokan rudý, který už tu má svou rodinu. Pozornost si ale zaslouží všechna stěžerská zvířata, z nichž některá si můžete i pohladit. Navštivte je a přesvědčíte se o tom sami.

Zoopark Stěžery je vzdálený tři kilometry od Hradce Králové, přijet sem můžete autem nebo autobusem. Nejbližší železniční stanice je v Kuklenách – ostatně odtud je možné se do stěžerského světa zvířat vydat i pěšky. Bezbariérový areál vyhovuje i návštěvníkům s kočárky nebo na vozíku, pro hravé děti je tu k dispozici i hřiště.

Spustit audio