Zoo v Liberci se raduje z přírůstků exotické rosničky z Amazonie

27. únor 2018

Chovatelům v nejstarší zoologické zahradě v České republice, v té liberecké, se za krátkou dobu podařilo rozmnožit tropické žáby. Rosničky včelí.

Ty přitom chovají teprve od listopadu loňského roku. Jedna ze samiček se jim za péči odvděčila stovkami vajíček. Půvabná žabka, přezdívaná kvůli svému zbarvení „harlekýn“, dorůstá téměř deseti centimetrů a žije v pralesích jižní Ameriky. Dožít se může až dvaceti let.

Chutná jim krmivo pro akvarijní rybky

Pulce pravidelně krmí chovatel Michal Jaroš: „Dáváme jim obyčejné sypání pro akvarijní rybky.“

„Jedna ze samiček v noci nakladla odhadem čtyři stovky vajíček, část jsme přesunuli do zázemí teraristiky, kde je máme ve vodní nádrži,“ vysvětluje zooložka Petra Hnidová a pokračuje: „Pořídili jsme je začátkem listopadu s tím, že bychom se o nich rádi něco dozvěděli a rádi je rozmnožili a to se podařilo.“ Údajně stačilo, aby rosničkám chovatelé víc rosili, což obojživelníkům připomnělo období dešťů, během kterého se rozmnožují.

Rosnička včelí - její domovinou jsou pralesy Jižní Ameriky

Anglicky se rosničce říká milk frog – v překladu tedy mléčná žába. „Je to proto, že když se cítí být v ohrožení, obalí se bílým slizem,“ vysvětluje Hnidová. Pokud se liberecké zoo podaří odchovat všechny žabky, nabídnou je dalším zahradám nejenom v Česku.

Najdete je v pavilonu tropů

Rosničky včelí mají své místo v pavilonu tropů. „Jsou krásné, jak jsou kontrastní, tak hezky září na zelených listech,“ říká mluvčí zoo Barbara Tesařová a doplňuje: „Je to poprvé v historii, kdy liberecká zoo chová tento druh vzácných žab.“ Pokud vše dobře půjde, zhruba za tři týdny by se dvě stovky pulců měly proměnit v žáby.

Pulci rosničky včelí. V liberecké zoo jich mají na dvě stovky

Liberečtí chovatelé mají v teráriích v pavilonu tropů ještě dva druhy žab – pralesničky strašné a parosničky srdíčkové. I od nich by se v budoucnu rádi dočkali potomstva.

autor: Lucie Fürstová
Spustit audio