ZOO Chleby oslaví 26. výročí a získala vzácné ocenění. Za pavilon lvů dostala Bílého slona

1. červen 2023 16:50

ZOO Chleby, kterou najdete kousek od Nymburka, je nejstarší nestátní zoologickou zahradou v České republice. Pan René Franěk ji založil v roce 1997. Zahrada bude slavit 26. narozeniny právě tuto sobotu 3. června a připravila proto bohatý program. A ZOO Chleby navíc získala teď v květnu významné ocenění v kategorii stavba roku v 29. ročníku soutěže o odchov roku a stavbu roku zoologických zahrad České a Slovenské republiky... Bílého slona.

Ocenění Bílý slon

„Bílý slon je soutěž mezi československými zoologickými zahradami a my jsme už několikrát uspěli a máme z toho vždycky radost. Ale nynější úspěch, stavba roku, je pro nás opravdu velkým oceněním, protože jsme kupříkladu porazili i sloninec na Slovensku, což byla mimořádně drahá stavba, a nám se jí podařilo porazit," raduje se ředitel zoo.

A co ho při stavbě lvince inspirovalo? „Byla to stavba v republice Mali, ve městě Timbuktu. My jsme postavili lvinec, který evokuje to, že navštívíte právě Afriku a ještě ke všemu tam lvi nejsou ve výběhu sami. Jsou tam s jinými šelmami, s mangustami. A ty mangusty tam mají takové svoje podzemní metro. Chodí mezi lvy a když by na ně některý zaútočil, tak se schovají jako v přírodě, kde mají systém chodbiček. Takže návštěvníci u nás vidí neuvěřitelné situace, jak žijí dva druhy šelem pospolu.“

V sobotu 3. června proběhnou v Chlebech oslavy

„Sešlo se toho hodně. Je Mezinárodní den dětí, naše výročí a ještě ke všemu děláme tradici Thajských dnů. Takže pro dětičky máme spoustu atrakcí. Připravujeme návštěvu toho úžasného pavilonu, který vyhrál, takže se návštěvníci mohou podívat i do zázemí ke lvům, jak se o ně staráme," zve na oslavy René Franěk.

V sobotu zoo také zahájí dny thajské kuchyně. Mnoho autentických druhů jídel připraví pravá thajská restaurace a akce se zúčastní i velvyslankyně Thajského království.

autor: JMys | zdroje: Zoo Chleby , Sdružení Česká zoo
Spustit audio