Znojemské podzemí ukrývá nejrozsáhlejší komplex sklepů a chodeb v celé České republice

27. červenec 2022

Téměř 27 kilometrů podzemního labyrintu ve čtyřech patrech činí ze Znojemského podzemí jednu z nejunikátnějších památek nejen v České republice, ale i v rámci střední Evropy. Vznik sklepení se datuje přibližně do přelomu 13. a 14. století. Památka je otevřena po celý rok, základní trasa je pro širokou veřejnost, další tři jsou pak zážitkové s různým stupněm obtížnosti.

V roce 1226 se Znojmo stalo královským městem a to přilákalo mnoho obchodníků. Znojemská oblast byla odjakživa oblastí zemědělskou a tak se tu obchodovalo především s ovocem, zeleninou a samozřejmě také vínem. Obchodníci do města jezdili nepravidelně a zboží rychle podléhalo zkáze. Znojemští proto pod svými domy začali kopat sklepení, ve kterých potraviny uchovávali.

Objevte s námi místa, která stojí za to navštívit a soutěžte o atraktivní ceny. V Cestě okolo Česka můžete soutěžit hned dvakrát! >>

Období středověku s sebou neslo ještě jeden neblahý fenomén. Bylo protkané řadou válek a bitev. Kvůli poloze Znojma na hranici mezi Rakousy a zeměmi Koruny české nikdo nemohl vědět, která strana vyhraje. Znojemští se tedy řídili heslem: "Vyhraje, kdo se ukryje!" A tak sklepení prohlubovali místy až na čtyři patra, přičemž nejspodnější úroveň tvořily obvykle přepadové studny.

Ohněm nebo klínem

Vrchní patra sklepů jsou vyhloubena ve spraších, spodní ovšem už ve skále z žuly a ortuly. Jedná se o velmi tvrdé horniny, proto se při hloubení používala převážně metoda sázení ohně. Ke skále se přiložilo dřevo a zapálilo. Jakmile byla hornina dostatečně rozpálená, polila se studenou vodou a popraskala. Pak už přišla na řadu kladiva a majzlíky.

Sklepy hloubili nejen znojemští občané, ale i místní odsouzenci na doživotí. Trest býval poměrně krátký, trestanci totiž obvykle do půl roku padli vyčerpáním. Vybudovat tak rozsáhlý podzemní komplex trvalo přibližně 400 let. Původním záměrem ovšem nebyl vzájemně propojený labyrint. K tomu později docházelo spíš nahodile a postupně.

Labyrint sklepů a chodeb je dlouhý téměř 27 kilometrů, místy je až na čtyři patra

Čtyři prohlídkové trasy

Znojemské podzemí můžete poznat na celkem čtyřech okruzích, přičemž ten první je nejsnazší a provede vás základní historií. Ve výklencích tam potkáte obchodníka, alchymistu anebo rodinu ukrývající se před válečnou vřavou. Pro ty odvážnější jsou připraveny tři trasy adrenalinové s různým stupněm obtížnosti. Prochází se, a někdy i prolézá, neosvětlenými úzkými a nízkými chodbami, blátem, vodou i stísněnými prostory.

Podzemí je otevřeno celoročně, po celý týden, včetně víkendů a svátků. Výjimku tvoří svátky vánoční. Rezervace předem sice není nutná, je ale možná, zvláště pokud se jedná o větší skupinu návštěvníků. Na nádvoří za pokladnou je pak možné si zpříjemnit čekání na prohlídku drobným občerstvením.

Spustit audio