Zničené střechy, stovky polomů a zpřetrhané elektrické vedení. Následky bouře na Královédvorsku

16. červenec 2021 08:42

Lidé na Královédvorsku pokračují v uklízení škod, které napáchala silná bouře. Vítr vyvrátil a polámal stovky stromů, poškodil střechy a zahrady. Hasiči museli uzavřít několik silnic a evakuovat dva tábory. Tři děti převezly sanitky s lehčími zraněními do nemocnice. 

„Začal foukat tak silný vítr, že ani dveře nešly zavřít. A do toho začalo strašně pršet. Ze střechy mi to shodilo asi 15 tašek. Nedalo se jít ani ven, to byl hrozný hukot. Vidíte, že všechno je přelámané," popisuje noční bouři Vratislav Malý, který právě v Nemojově u Dvora Králové nad Labem sbírá zničené střešní tašky.

Čtěte také

Hasiči museli evakuovat dva dětské tábory. Části dětí pomohli pracovníci zdejší obecní restaurace, kteří zrovna zavírali, když se táborníci objevili ve dveřích.

„Přiběhl vedoucí a ptal se, jestli se mohou k nám schovat. Tak jsme je samozřejmě pustili dovnitř a dali jsme jim deky a spacáky, které jsme měli nahoře v bytě. Poskytli jsme jim teplý čaj a uklidňovali je," popisuje Lucie Panochová.
„Ty menší děti nám tady usnuly na gauči."

„Zatočil se tady vítr, přišel silný poryv a bouřka. Stromy v celé vesnici šly k zemi a vzalo nám to střechu na restauraci," říká nezávislý místostarosta Nemojova Josef Nypl.

Zničené střechy, polomy a zpřetrhané elektrické vedení. To jsou následky bouře

Poškozené jsou střechy na několika domech. Velký strom spadl na místní hřbitov. Hasiči museli desítky stromů odstranit ze silnic, aby je zprůjezdnili.

Čtěte také

„Hřibojedy a směr Dehtov, tam to bylo opravdu špatné, tam to bralo opravdu i střechy a krovy. Tam jsme museli zavřít silnice. A dnes ráno jsme pokračovali v úseku od Verdeka do Debrného na vzdálenosti asi dvou až tří kilometrů," říká Jan Pól z hasičského záchranného sboru Žireč.

V obci se uklízí, lidé sbírají poničené věci, čistí zahrady, zabezpečují a provizorně opravují střechy.

„Škody na lesních pozemcích budeme teprve řešit. Loni se tam udělala kůrovcová těžba a zbytek nám teď vzal vítr," dodává místostarosta.

V Nemojově a okolí uklízejí po bouřce
Spustit audio

Související