Znáte obec kousek od Liberce s labutí ve znaku a muzeem hasičské techniky?

16. říjen 2017

Dnes zavítáme do města zhruba osm kilometrů od Liberce. Město leží v Žitavské pánvi a je obklopeno několika pohořími – na jihozápadě leží Ještědsko-kozákovský hřbet, dále na západ jsou Lužické hory a na východě Jizerské hory.

Městem protéká říčka Jeřice, která se za městem vlévá do Lužické Nisy. Po roce 1948 bylo ve městě v provozu několik textilních továren, jako například Textilana, Bytex nebo Kolora a několik strojírenských podniků.

Přes Lužickou Nisu je mezi tamní částí Andělská Hora a libereckou částí Machnín místo mostu, zničeného při povodni v roce 2010, zprovozněn unikátní transbordér.

Navštívit můžete například Městské muzeum, které sídlí v někdejším nosticovském panském domě z 16. století, který byl později přestavěn na zájezdní hostinec, Rodný dům malíře Josefa Führicha, který je dnes pobočkou městského muzea nebo můžete zavítat do Muzea hasičské techniky, které bylo otevřeno roku 1997.

Řeč je samozřejmě o Chrastavě a doufám, že jste tipovali správně. Ať máte hezké podzimní výlety, to vám přeje z Českého rozhlasu Liberec Marcela Augustová.

Dobrovolné hasičky z Chrastavy – to je hodně veselá kopa!
autor: Marcela Augustová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.