Zmrzlina oříšková podle kuchařské knihy Domácí cukrářství sester Versbachových

Nahlédneme do staré knihy Domácí cukrářství, ale nebudeme vás nutit do dalšího pečení vánočního cukroví, zkusíme úplně něco jiného. Domácí oříškovou zmrzlinu. I tento recept připravili Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.

Recept z kuchařské knihy Domácí cukrářství sester Versbachových:

Svař 1/2 litru dobré sladké smetany, proceď ji a šlehej ji na plotně v novém vysokém hrnku se 6 žloutky, 6 vrchovatými polévkovými lžícemi vanilkového cukru tak dlouho, až se začne vařiti, pak ji stáhni z plotny, šlehej, až vystydne a přimíchej ještě 6 rovných lžic málo upražených, velice jemně strouhaných, oloupaných oříšků lískových. Pak ji naplň do pyksle a pokračuj dle všeobecného předpisu. 

V knize Domácí cukrářství sestry Versbachovy uvádí:

„K přípravě zmrzliny jest zapotřebí cínová pyksle (tzv. mraženka), menší dřevěná lopatka a velký kbelík s otvorem se zátkou na vypouštění vody. Na kbelík ledu béře se asi 1 kg soli, která se mezi rozsekaný led vmíchá. Pyksli postav do kbelíku, kolem narovnej led a pevně jej upěchuj. Když jest pyksle úplně studená, naplň do ní zmrzlinu, zavři ji úplně těsně víkem a toč pykslou co možná rychle. Čím rychleji zatočíš, tím dříve směs zmrzne.

Za čtvrt hodiny odstraň lopatkou zmrzlinu lpící na stranách a na dně uvnitř pyksle, a smíchej ji s tekutou ještě směsí, zavři honem víko a toč opět pykslou. Po 10 minutách to opět opakuj, opět zamíchej a pykslí zatoč. Tak to opakuj, až zmrzlina je úplně tuhá. Nyní propracuj zmrzlinu lopatkou za ustavičného točení řádně, aby se stala poddajnou. Pak ji vyklop do mísy neb formiček.
Poznámka: Zmrzlina nesmí obsahovati mnoho cukru, jelikož cukr překáží umrznutí."