Zlínský Chodník slávy se rozrostl o Jiřinu Bohdalovou a bratry Dlouhé

1. červen 2011

Na zlínském Chodníku slávy před Velkým kinem v úterý odpoledne přibyly další tři hvězdy. Nesou jména herců, kteří se proslavili v dětských filmech. Na letošním Zlín film festivalu byla do dlažby vsazena jména Jiřiny Bohdalové, Michala Dlouhého a Vladimíra Dlouhého.

Na rozdíl kolegů z Hollywoodu čeští herci nemusí otiskovat svoje ruce do betonu. Pořadatelé jim připravují úhledné hvězdy se jmenovkou a univerzita Tomáše Bati navrch přidává čestný doktorát. Jiřina Bohdalová, které nabitý program nedovolil čas na rozhovory se kromě díků omezila na stručné konstatování: „Určitě teď budu zodpovědnější, když jsem doktorka.“

Herec Michal Dlouhý vypadal, jako by ceně stále nemohl uvěřit: „Je to úžasné. Mít hvězdu v sousedství Jiřiny Bohdalové a mého bratra Vladimíra je pro mě veliká čest.“

Na slavnostní ceremoniál do Zlína přijela také Petra Jungmanová, manželka zesnulého Vladimíra Dlouhého. „Do každé role dával maximum,“ zavzpomínala na oblíbeného herce, „s klukama se pořád díváme na spoustu jeho filmů, třeba Už zase skáču přes kaluže anebo S čerty nejsou žerty.“

Slavnostní odhalování chodníkových hvězd ve Zlíně pořádá už osm let nadace Kapka naděje. „Cílem je složit hercům velký dík,“ vysvětluje ředitelka nadačního fondu Kapky naděje Elen Švarcová.

Zlínský filmový festival tradičně provází také Čítárna u čerta s knihou. V tamní krajské knihovně čtou dětem známí herci a filmoví tvůrci vybrané pohádky. V úterý to byli Oldřich Navrátil a Arnošt Goldflam.

Doprovodný program festivalu - dětem čte herec Oldřich Navrátil
K programu festivalu se připojilo po svém i Univerzitní centrum

Díky filmovému festivalu ve středu ožilo dětmi také Univerzitní centrum ve Zlíně. Malé návštěvníky pozvala tamní Univerzita Tomáše Bati. „Odborníci z Fakulty technologické předvádějí základních pět pokusů,“ upřesnil vědec Dušan Fojtů.

Do Zlína také ve středu dorazil legendární Kinematovlak. V rámci Zlín Film festivalu jej mohou děti navštívit a zdarma sledovat známé pohádky. Spolu s filmovým vagónem přivezly České dráhy také Vlak plný úsměvů. ¨“Ten už také tradičně vozí na festival postižené děti a mládež,“ dodala manažerka projektu Elen Mateová.

autor: rv
Spustit audio