Zlato se vytěží kolem roku 2040, potvrzuje ředitel České mincovny

25. únor 2016

Cena zlata stále roste. I to je důvod, proč se o něj investoři zajímají. Jen hlavním českým prodejcům se loni zvýšily prodeje o desítky procent.

Například společnost Safina prodala víc než 800 kilogramů investičního zlata a třeba od podniku Zlaťáky.cz si lidé nakoupili skoro jednu tunu investičních zlatých slitků a mincí. Jak se daří trhu se zlatem?

„V současné době platí, že každá ze zmiňovaných forem zlata, nebo investic do zlata má své specifické vlastnosti. My se soustředíme na fyzické zlato, lidé se postupně přiklánějí k držení něčeho fyzického,“ uvádí obchodní ředitel České mincovny Aleš Brix.

Podle Brixe je předností zlata vysoká likvidita například u mincí nebo investičních slitků.

„Stále je velmi oblíbené investování do pamětních mincí, které jsou atraktivní a zajímavou alternativou pro lidi, kteří chtějí své finanční prostředky uložit to drahých kovů a chtějí vlastnit něco, co má přidanou uměleckou hodnotu,“ říká Brix.

Zlato poskytuje podle ředitele České mincovny jistotu a uvádí, že jde o jedinou měnu, která dlouhodobě poskytuje možnost prostředku směny a je respektovaným platidlem už celá staletí.

„Pokud někdo hledá konzervativní investici, která rozkládá riziko a zhodnocuje finance, tak drahé kovy jsou sázkou na jistotu,“ myslí si Brix.

Zásoby zlata a stříbra se tenčí

Ohledně vývoje ceny a zásob potvrzuje ředitel České mincovny, že vyčerpání zásob zlata se očekává mezi lety 2030 a 2040. Podobná situace se očekává i například v případě stříbra.

Podle Brixe je toto jedním důvodů, proč se také hodnota zlata společně s tenčícími se zásobami zvyšuje.

autoři: mmk , bar
Spustit audio