Život a dění v Liberci – dnešek i minulost připomíná Petr Šimr svými fotkami

Příslušník veřejné bezpečnosti s revolverem kontrolující prvomájový průvod. Vzlet balónu z náměstí před radnicí. Herci v zákulisí Naivního divadla. Fotografie na výstavě věnované životnímu jubileu libereckého fotografa ve vestibulu krajského úřadu mají jedno společné. Všechny zachycují neobvyklé události i obyčejný, všední život v Liberci.

I digitální fotky převádím do černobílé, protože si myslím, že barva mnohdy odvádí pozornost od toho, co se na fotce odehrává.

Autor výstavy Petr Šimr má sedmdesátiny a vystavovaných černobílých fotografií je sedmdesát. „Mám tu panely se sériemi, fotek je tu opravdu sedmdesát,“ potvrzuje. „I digitální fotky převádím do černobílé, protože si myslím, že barva mnohdy odvádí pozornost od toho, co se na fotce odehrává.“

Šimr je velkým libereckým patriotem. „Narodil jsem se tu a měl jsem tu dvě nejdelší zaměstnání ve svém životě. Patnáct let v dopravním podniku a dvacet let v novinách jako fotoreportér,“ říká fotograf. Výstava se dělí na dvě části – v jedné jsou současné fotografie Liberce, ve druhé fotky z let 1982 až 1983.

Výstava ve vestibulu libereckého krajského úřadu potrvá až do 31. května

Petr Šimr provede dnes (15. 5.) zájemce svou výstavou. Hrát jim k tomu bude bluesová kapela Pohromadě na přehradě. Komentovaná prohlídka začne ve vestibulu Krajského úřadu v Liberci v 16 hodin.

Příslušník veřejné bezpečnosti s revolverem kontrolující prvomájový průvod na fotce Petra Šimra
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio