Zimní údržbu v Liberci budou zajišťovat oddělené skupiny. Má se tak snížit riziko nákazy

Pracovníci libereckých technických služeb budou letos při zimní údržbě rozdělení do skupin. Má se tak snížit riziko šíření koronaviru.

„Pokud bychom měli mít řidiče pluhů v nějaké karanténě či nedejbůh na nemocenské, reakční doby úklidu sněhu by to výrazně prodloužilo,“ uvedl náměstek primátora Jiří Šolc ze SLK.

Liberec má oproti vyhlášce na polovinu zkrácené limity dokončení údržby komunikací po sněžení. U nejdůležitějších silnic to je do dvou hodin, u vozovek zařazených do druhé kategorie musí být úklid provedený do šesti hodin a u ostatních komunikací do 24 hodin.

V Liberci budou městské technické služby v zimě zajišťovat údržbu 408 kilometrů vozovek, 170 kilometrů chodníků, 331 přechodů pro chodce a také třeba 346 zastávek městské dopravy či 465 metrů schodišť a 3532 schodů. Technické služby budou mít pro zimní údržbu k dispozici 71 řidičů a dalších 26 pracovníků.

Zimní údržba v Liberci stojí v průměru kolem 40 milionů korun. Nejdražší za posledních deset let byla zima 2012/2013, kdy za ni město zaplatilo 50,4 milionu korun. Náklady za loňskou mírnou zimu byly nejnižší minimálně za posledních pět let. Za listopad 2019 až březen 2020 město zaplatilo 25 milionů korun včetně daně. Zima před tím stála 46,5 milionu.

autor: reČRoL | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související