Židovský nový rok, Filmový festival Kolnoa a Kdo byl rabín Šimon Adler

29. září 2019

Židovský Nový rok připadá právě na dnešek. Pozveme vás na 3. ročník Festivalu izraelského filmu Kolnoa. A připomeneme osobnost rabína a významného archiváře Šimona Adlera.

V tuto chvíli Židé na celém světě vítají slavnostní bohoslužbou židovský Nový rok, rok 5780 od stvoření světa podle židovského kalendáře. Hebrejský výraz pro svět přitom skýtá četná překvapení. Podrobnosti se dozvíte od Leo Pavláta.

V kině Pilotů v pražských Vršovicích našel před třemi lety zázemí Festival izraelského filmu Kolnoa. Jeho nový ročník začíná ve středu 2. října a potrvá do neděle 6. října.  Festival Kolnoa představí čtrnáct celovečerních filmů, a to jak hraných, tak i dokumentárních. Kromě toho nabídne ukázky studentských filmů ze tří významných izraelských filmových škol a také doprovodný program.

Tento týden byla v Muzeu Dr. Šimona Adlera v Dobré Vodě u Hartmanic zahájena trvalá expozice, která představuje neznámá, zapomenutá nebo zchátralá místa na Šumavě, kde žili Židé. Autor expozice Fred Chvátal návštěvníky láká na 3D model zaniklé synagogy ve Švihově nebo na zajímavosti ze života židovského rodáka a významného archiváře v době nacismu Šimona Adlera. Více se dozvíte v příspěvku Terezie Jiráskové.

Nedělní magazín o židovském životě moderuje Tomáš Töpfer.

autoři: Tomáš Töpfer , Tvůrčí skupina Publicistika
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.