Ženy a muži mají stejné stejné pracovní podmínky pouze v šesti zemích

Vyplývá to z nové studie Světové banky, která porovnávala míru diskriminace v rámci pracovního prostředí ve 187 státech. Nejlepších výsledků dosáhly Belgie, Francie či Švédsko, nejhůře dopadla Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty. Česká republika v žebříčku skončila na 21. místě.

Průzkum s názvem Ženy, byznys a právo 2019 zohledňoval faktory, které ovlivňují ekonomické chování žen a jejich rozhodování na trhu práce. Patří mezi ně například sociální mobilita, manželství a založení rodiny nebo odchod do důchodu. Zabýval se také zákony jednotlivých států, jež ženy znevýhodňují při zakládání firem nebo získávání zaměstnání.

Na základě těchto kritérií pak zemím přidělil bodové ohodnocení. Ani nejvyšší skóre 100 bodů ale nutně nepředstavuje reálnou absolutní rovnost mezi pohlavími a připouští například platové rozdíly. Je však známkou spravedlivé legislativy a pozitivního směřování daného státu.

Plný počet se podařilo získat pouze šesti zemím včetně Lucemburska a Litvy. Více než 90 bodů pak obdrželo 39 států, mezi nimiž se umístila také Česká republika. Průměrný bodový zisk se podle Světové banky sice za posledních deset let zvýšil o pět bodů na současných 75, ženám jsou ale pořád průměrně přisuzovány pouze tři čtvrtiny pracovních práv, která náleží mužům.

Ztracené biliony

Mezi největší „skokany“ patří země Jižní Asie a subsaharské Afriky – za poslední dekádu si polepšily o více než pět bodů. Jednoho z nejvýraznějších úspěchů dosáhl východoafrický ostrov Mauricius díky zavedení sankcí za sexuální obtěžování na pracovišti a zákaz propouštění těhotných zaměstnankyň. Stagnaci naopak zaznamenaly oblasti Blízkého východu a severní Afriky. Na posledním místě žebříčku skončila s necelými 26 body Saúdská Arábie.

Podle prezidentky Světové banky Kristaliny Georgievy je rovnoprávnost pohlaví zásadní složkou ekonomického růstu. „Ženy tvoří polovinu světové populace a mohou hrát zásadní roli ve vytváření prosperujícího světa. Nikdy k tomu ale nedostanou šanci, pokud je budou limitovat zákony,“ uvedla v úvodu studie Georgieva.

Podle prezidentky se jedná o promarněnou příležitost. Rovné pracovní podmínky pro ženy by totiž obohatily světovou ekonomiku o 160 bilionů dolarů. „Je evidentní, že uvolnění prostoru ženám má za výsledek bohatší společnost,“ poznamenala.

autor: gak | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio