Ženy 50+: Láska, tělo a sex po padesátce. Třídílný dokuseriál otevřených výpovědí žen o tom, že padesátkou to nekončí

30. říjen 2022

Klimakterium je téma, o kterém se veřejně příliš nemluví. Autorka dokuseriálu Eva Lammelová narušuje skořápku ostychu a ptá se žen kolem padesátky: Jaké to je být na poslední chvíli matkou? Jak život ovlivňuje menopauza? A jak se po padesátce mění sexualita? Choulostivá a intimní témata, která jsou však součástí běžného života. Dokumentární seriál o tom, že padesátkou to nekončí.

Co vím o padesátnicích? Ptala jsem se sama sebe, když jsem toto zajímavé věkové období, kterému naše společnost příliš pozornosti nevěnuje, začala mapovat. Postupně jsem naslouchala zpovědím objevovaných žen a také sama sobě.

1. díl: Pozdní mateřství  

Je mi 36 a chci druhé dítě. Ale cítím se velmi vyčerpaně a mám obavy,  že na to nemám sílu. Jak to zvládají starší matky, které kromě malých dětí musí mnohdy řešit začínající menopauzu? Začíná mé pátrání.

Tamara (45 let) prožila ve 35 letech vyhoření a odešla z práce. Chtěli s manželem dítě, které ale nepřicházelo. Tamara na sobě pět let tvrdě pracovala (meditace, pobyty ve tmě, apod.), až jednoho dne přišla do kostela, kde proběhlo její vnitřní smíření. Brzy na to se jí narodil Max. Únava ji zaskočila, ale podle Tamary neexistuje rané či pozdní mateřství. Mateřství je  prostě jenom jedno.

Ženy 50+: Lucie

Podle gynekoložky Michaely Mikešové mají některé ženy děti později z toho důvodu, že chtějí přivést dítě do svého hnízda. Je už alergická na názor, že ženy mají děti později kvůli kariéře. To na kongresech slýchává často a nesouhlasí s tím.

Po 35. roce věku ženám přirozeně začne klesat progesteron, hormon životní energie, což mi sdělila fytoterapeutka Gabriela Tuatti z Olomouce. Od Gabriely se  dozvídám informace, o kterých se veřejně málo mluví. Jednou z nich je například estrogenová dominance, které čelí západní společnost.

Máte špatný věk na dítě.

Ano, to bylo sděleno na gynekologii socioložce Lucii Vidovičové (45 let), když čekala třetí dítě a bylo jí více než pětatřicet let. Shodou okolností se Lucie zabývá věkovými normami, a tak se jí to hodilo do přednášek. „Už vás systém škatulkuje do kategorie ‚starší matka‛. Už vám dávají leták o genetických vadách a musíte absolvovat další vyšetření.“ 

Když jsem se zeptala internistky a psychogynekoložky Heleny Máslové, o čem si  myslí, že se nemluví, řekla mi, že určitě o tom, že neplodnost ženy chrání. Může se stát, že ženy, které jdou opakovaně na umělé oplodnění, jsou během mateřství současně konfrontovány s karcinomy. Některé ženy se snaží otěhotnět za každou cenu a to je pak mohou čekat zdravotní problémy.

Ženy 50+: Tereza

Moje kamarádka Tereza (49 let) měla děti ve 42 a 45 letech. Důvodem pozdního mateřství byla její vysněná práce pro Lékaře bez hranic. Nyní se s ní po osmi letech rozešel o dvanáct let mladší manžel, a tak se Tereza rozhodla, že vyrazí na Vassalopet, 90kilometrový běh na běžkách ve Švédsku.

Závěrem prvního dílu jdu na bylinnou vaginální napářku ke kamarádce a průvodkyni žen Zuzaně Klejchové z Litomyšle, která mluví o tomto očistném rituálu obnažujícím podstatu a důležitost péče o ženské zdraví.

2. díl: Menopauza  

Mám emoční výkyvy, návaly horka, hormonální disbalanci, bolestivou  ovulaci, 10denní menstruaci a nepříjemný premenstruační syndrom. Jsem  v přechodu? Jdu se zeptat mé gynekoložky Michaely Mikešové. Doktorka interpretuje mé výsledky z krve, stěrů a ultrazvuku, aby mi sdělila, že menopauzou neprocházím a za mými problémy stojí zřejmě stres a psychická únava.

Eva Lammelová, autorka dokuseriálu Ženy 50+

„Měla jsem stavy sexuálního toužení a potřeby sexu, abych se uklidnila. A to teď už nemám. Cítím se tak osvobozená od otroctví těla,“ popisuje mi moje kamarádka Juanita (50 let), která skončila v nemocnici, protože měla tak silnou menstruaci, že přišla o příliš mnoho krve. Hormonální problémy  a myom způsobily, že se vše rozvířilo v těle i duši. Celý proces ale vnímá jako období růstu.

Dostala jsem tip na ženu, která se menopauzou velmi intenzivně zabývá. Marci Kršková z Brna založila portál Duhová houpačka i facebookovou skupinu Tajemství ženské zralosti, které téma menopauzy zviditelňují. Pro ženy by mohla být inspirativní symptotermální metoda SensiPlan, jednoduchá hormonální diagnostika ženských cyklů, díky níž se vyznáte v tom, co v těle probíhá z hlediska menstruace, ovulace a hormonů, jako je estrogen a progesteron.  

Vzpomněla jsem si, že moje teta Jiřina (58 let) prodělala hysterektomii. Z jejích slov cítím smutek, když vypráví o tom, jak už nemůže hrát volejbal, protože se jí také rozvinula osteroartróza. Vše nahlíží racionálně a snaží se se svou situací smířit a vnímat i její pozitiva, jako je třeba více času s manželem.

Obecně jsou ženy vystaveny ageismu neboli věkové diskriminaci dvakrát častěji než muži, což dokazuje sílu, jakou má věk nad našimi životy. Věková diskriminace stále roste, vysvětluje socioložka Lucie Vidovičová.

Ženy, které jsou považovány za fyzicky krásnější, mají třeba až o třetinu vyšší platy, než ženy, které nejsou považovány za fyzicky atraktivní.
socioložka Lucie Vidovičová

Ženy 50+: Katarína

Našla jsem díky Facebooku ženu, která se s menopauzou vyrovnávala velmi problematicky. Katarína (56 let) se dost obávala padesátky. Samotnou ji to hodně překvapilo, protože jako feministka si myslela, že to zvládne. Neměla s kým své obavy sdílet, a proto upozorňuje to, že by se o menopauze ve společnosti mělo více hovořit. Nedávno si navíc zažila v zaměstnání bossing, který ji vyřadil na dva roky z pracovního provozu. Potýká se tak s finančními  problémy. 

Druhý díl ukončuji návštěvou jogínky Nadi Zimové, která se menopauze věnuje a poukazuje na mýty a pověry, které ji oplývají. „Ženy se menopauzy bojí a mají obavu o ní také mluvit, protože ji spojují s koncem reprodukčního cyklu a se stářím. Jako by se styděly za tohle období života a ztrácely sebevědomí, které nestoupá s přibývající váhou a dalšími přicházejícími projevy.“

3. díl: Sex po padesátce

Jsem fanynka seriálu Sexu ve městě, který pokračuje novou řadou. Hlavní protagonistky (ženy 50+) mi potvrzují mnohé, o čem mluvily ženy v předchozích dílech. V rozhovorech jsme se přirozeně dostávaly k tématu sexuality, a tak je třetí díl právě o něm.

Ženy 50+: Martina

Martina (49 let) má tři děti a po třicetiletém manželství už se nesoustředí na to, jak u toho vypadá a jaké volí polohy, ale kvituje manželovy inovace v oblasti erotických pomůcek. Vášeň a žárlivost mezi krásnými lidmi, jakými Martina a její manžel jsou, jsou přesně ten motor, který pohání jejich vztah.

Diana (53 let) měla problémy se suchostí a nepružností vagíny. Gynekolog jí údajně neměl jak pomoci, ale ona se rozhodla, že to nevzdá. Nejenom její muž, ale vlastní hledání a cesta (vaginální napářka nebo loona dance) přispěla ke zdárnému vyřešení potíží.

Problém se suchostí pochvy a následně i s pružností potvrzuje i moje gynekoložka Michaela Mikešová, která se s ním u padesátnic ve své ordinaci setkává často. A ženám mnohdy brání v sexuálním styku. Existují různé pomůcky či léky, které mohou některým ženám pomoci.

Pro díl o sexualitě jsem chtěla najít ženu, která pomáhá ostatním ženám objevit a poznat jejich sexualitu. Lucie Harnošová, průvodkyně žen a zakladatelka projektu Alchymie ženy, radí jako dobrou cestu k poznání rozkoše autoerotiku. Nemusíme se přece upínat na orgasmus nebo na partnera. Sexualita je mnohem pestřejší:

Když prožijeme potěšení samy se sebou a zkoumáme se, jako bychom o svém těle dosud nic neznaly, můžeme smyslnosti zažít novým způsobem. A cokoliv přijde, je v pořádku. Mohou se ukázat i slzy. Ale potěšení může přijít i v klidu či v doteku.

Lenka (50 let) si prošla těžkým rozvodem, díky němuž objevila Tinder, seznamku, ve které se setkala se vztahovou povrchností. Mluví otevřeně o novém vztahu, o svém orgasmu nebo o pornografii.

Mně je opravdu třeba u zadku, jak vypadám. Je to strašně osvobozující. Co se týče chuti na sex, nepociťuju žádné snížení. Ale strašně se změnilo pojetí orgasmu jako takového.
Lenka (50 let)

Ženy 50+: Táňa

Zcela náhodou jsem také v kuchyni zpovídala mou tetu Táňu (58 let),  která by chtěla být sexuálně aktivní, ale má partnera v Itálii. Nevěra byla něco, čeho se dříve Táňa obávala. Ale s vyšším věkem vnímá v jejich vztahu fakt, že partner není už tak výkonný, jako pozitivum.

Anna Ševčíková, psycholožka z Masarykovy univerzity, se svým týmem realizovala výzkum, ze kterého je zřejmé, že ženy kolem padesáti let chtějí sexuálně žít, ale jejich partneři mají problémy s erekcí.

Je teda otázka, jestli to není prostor pro otevření se jiným sexuálním praktikám. Některé výzkumy starších lidí ukazují, že to pro ně může být uspokojující.
psycholožka Anna Ševčíková

K natáčení tohoto seriálu mi byly motivací ženy, které o těchto  problémech nemají možnost tak často otevřeně mluvit. Snad ho uslyší a snad pochopí, že v tom nejsou samy. Že je dobré to sdílet a že padesátkou nic nekončí!

Dokuseriál vypráví skutečné příběhy na pokračování a jejich prostřednictvím zkoumá vybrané společenské fenomény. Každý měsíc se věnuje jednomu tématu. Poslouchejte pravidelně každou neděli v 18:30 na stanici Český rozhlas Dvojka.

autor: Eva Lammelová
Spustit audio

Související