Zemřela srbská letuška, která jako jediná přežila pád letadla z 10 kilometrů nad Československem

24. prosinec 2016

Ve věku 66 let zemřela bývalá srbská letuška Vesna Vulovičová, která jako jediná přežila pád letadla jugoslávských aerolinií, které se v roce 1972 zřítilo nad tehdejším Československem. Informoval o tom server bělehradské televizní stanice B92.

Podle listu Večernje novosti žena několik dní nezvedala telefon, proto se její přátelé obrátili na policii. Ta se v pátek po poledni dostala do bytu a její tělo objevila ve vaně.

Příčina smrti zatím není známa, nicméně žena pravděpodobně zemřela již před několika dny. Bylo známo, že její zdravotní stav nebyl dobrý již delší dobu. V bytě žila jen se svými třemi kočkami. Vulovičová by na začátku ledna oslavila 67. narozeniny.

„Ještě jsem v šoku, dnes mi řekli, že našli Vesnu," citoval srbský list bratra Vulovičové. "Nejsem ve stavu, abych hovořil o detailech," dodal.

Při nehodě letounu Douglas DC-9 jugoslávské letecké společnosti JAT, letícího na lince z Kodaně do Záhřebu, zahynulo 26. ledna 1972 poblíž Srbské Kamenice na Děčínsku 27 z 28 osob, přežila pouze letuška Vesna Vulovičová.

Podle závěrečné zprávy vyšetřovací komise jmenované tehdejším československým ministrem dopravy se letadlo zřítilo v důsledku výbuchu časované nálože, která byla skrytá v zavazadle v předním zavazadlovém prostoru.

Vulovičová byla tehdy v letadle omylem namísto své kolegyně se stejným jménem. Jak se následně svěřila v jednom z rozhovorů, existovalo prý „množství náznaků, že dojde k neštěstí".

„Pamatuji si, že již od snídaně mluvil (jeden z pilotů) Ratko Mihić neustále o svém synovi a dceři. Jakoby byl jediný otec na světě. Jen o nich nonstop hovořil, jakoby cítil, že už je nikdy neuvidí," uvedla bývalá letuška.

Zázrak u Srbské Kamenice

Pachatele útoku se ale nikdy vypátrat nepodařilo, ačkoli se k němu krátce po činu přihlásili ustašovci, chorvatští odpůrci Titova komunistického režimu. Další nepotvrzená teorie tvrdila, že letadlo omylem zasáhla československá protivzdušná obrana.

Vulovičová utrpěla množství zranění, nicméně přežila a vysloužila si tak zápis do Guinessovy knihy rekordů. Hovořilo se tehdy o „zázraku" u Srbské Kamenice. V té době 22leté rodačce z Bělehradu Vulovičové, která byla u aerolinek pouhý rok, zachránilo život to, že se zaklínila ve zbytku zádi.

Pád trosek navíc zbrzdily větve stromů a prudký svah, do kterého narazily. Přesto by ale mladá letuška nejspíš nepřežila, kdyby se jí nedostalo rychlé pomoci.

Téměř měsíc pak proležela v bezvědomí v českých nemocnicích, nejprve v České Kamenici, kde ji dostali z nejhoršího. Když ale po týdnu letuška, která si při pádu zlomila obě ruce a nohy, poranila páteř i lebku a poté navíc přežila klinickou smrt, ochrnula na dolní polovinu těla, převezli ji vrtulníkem do vojenské nemocnice ve Střešovicích.

Úspěch československého zdravotnictví

Tam už Vesnu koncem února 1972 mohli navštívit rodiče a dozvěděla se také, co se vlastně stalo s letadlem a kolegy. Sama si toho moc nepamatovala.

„Měsíc mám z paměti úplně vygumovaný," poznamenala před lety. Naposledy si prý vybavila to, jak po mezipřistání v Kodani vystřídali jako čerstvá posádka své kolegy. Také prý tehdy zahlédla podezřelého člověka, možná atentátníka, jak opouští letadlo.

V obavě z možného atentátu pak Vesnu, která začátkem března 1972 odletěla na doléčení do Bělehradu, hlídala po celý tříměsíční pobyt v nemocnici ochranka. Vesnino vyléčení bylo tehdy považováno za velký úspěch československého zdravotnictví.

Po uzdravení Vulovičová pracovala ještě 18 let u jugoslávské letecké společnosti JAT jako organizátorka letecké přepravy. V 90. letech neváhala veřejně kritizovat nacionalistický režim Slobodana Miloševiče a podporovala demokratické změny.

Rázně reagovala i v roce 2009, kdy se znovu vynořily spekulace o tom, že její letadlo nezničila bomba vysoko na obloze, ale rakety čs. armády jen pár set metrů nad zemí. Sestřelení vyloučila i řada odborníků.

zdroj: ČTK
Spustit audio