Zemřel jeden z nejpopulárnějších českých herců Josef Abrhám. Bylo mu 82 let

17. květen 2022 10:00

Ve věku 82 let zemřel herec Josef Abrhám. Informaci serveru Blesk potvrdil Radiožurnálu režisér Jan Kačer. Ve vysílání Regionu zavzpomínáme na Josefa Abrháma v dnešní Humoriádě, krátce po 16. hodině. Po 22. hodině odvysíláme reprízu rozhovoru Elišky Pilařové - Josef Abrhám a ti druzí. V sobotu 21. 5. 2022 krátce po 16. hodině věnujeme Josefu Abrhámovi speciální vydání pořadu Hvězdné návraty.

Abrhám studoval herectví v Bratislavě, pak nastoupil na pražskou DAMU. Tam si ho všimli také studenti z filmové akademie, kteří ho poprvé postavili před kameru. Abrhám tehdy vystupoval také krátce v Národním divadle, ale věnoval se čas od času i zpěvu.

„Ve Zlíně jsem se narodil v porodnici u Baťů a moje matka dostala kytici od paní Baťové,“ popsal Josef Abrhám v roce 2014 pro Český rozhlas.

Mimořádně zařazujeme

  • úterý 17. 5. 2022 – vzpomínka na Josefa Abrháma v Humoriádě po 16. hodině
  • úterý 17. 5. 2022 – Josef Abrhám a ti druzí ve 22:04 – repríza rozhovoru Elišky Pilařové s Josefem Abrhámem z roku 2014 natáčeného u příležitosti jeho 75. narozenin
  • sobota 21. 5. 2022 – speciální Hvězdné návraty po 16. hodině věnované Josefu Abrhámovi

Na svět přišel herec za druhé světové války. Od mala ho fascinovala letadla, a když slyšel, že se některé blíží, tak vyběhl na pole, aby je mohl sledovat.

„Válku si živě pamatuji dodnes. Když byly nálety. Několik jsem jich viděl. Jednou jsme šli na oběd do pole, že je klid. Najednou strašlivý otřes, bomba spadla asi 200 metrů od nás. Kráter. Protože některá letadla, jak se vracela, tak odhazovala to, co nestačila odhodit. Bombu,“ vzpomínal.

Josef Abrhám ve studiu s moderátorkou Lucií Výbornou

Tmavovlasý herec se objevil poprvé před kamerou v absolventském filmu Strop režisérky Věry Chytilové. V roli studenta Pepy zpíval spolužákům v jídelně například písničku Chlupatý kaktus.

Rok po natáčení snímku začal vystupovat v pražském vinohradském divadle. Působil tam do poloviny šedesátých let, kdy angažmá ukončil a stal se členem tehdy nového Činoherního klubu.

„Hodně jsem se tam naučil, protože ten prostor umožňoval intimní hraní. Díky tomu začali všichni filmovat, protože hráli dobře na kameru. Ne technika divadelní, ale ten projev vhodný pro kameru,“ přibližoval.

Čtěte také

Nikdy jsem neměl přání hrát slavné role, že bych trpěl, že jsem nehrál Hamleta. To mě je úplně jedno, protože jsem měl štěstí na další role, které třeba nebyly tak efektní, ale umožňovaly mi totéž, co u těch velkých rolí. Takže já jsem rivalitu vůbec neměl,“ dodával.

Do srdcí filmových fanoušků se Abrhám výrazně zapsal také rolí falešného číšníka v komedii Vrchní prchni režiséra Ladislava Smoljaka.

Po listopadových událost roku 1989 si režisér Jiří Menzel vybral herce jako představitele Vaňka v jednoaktovce Audience Václava Havla. Josef Abrhám si tehdy zahrál s Pavlem Landovským.

Naposledy se na filmovém plátně objevil v roli svatého Josefa v pohádce Anděl Páně 2 Jiřího Stracha. V roce 2020 obdržel Josef Abrhám divadelní cenu Thálie za celoživotní mistrovství v činohře.

Herci Libuše Šafránková a Josef Abrhám
autor: hrc | zdroje: iROZHLAS.cz , ČTK
Spustit audio