Zemřel bývalý prezident Mezinárodní romské unie IRU Rajko Djurič. Bylo mu 73 let

3. listopad 2020

Ve věku 73 let zemřel významný romský intelektuál, spisovatel, akademik a bývalý prezident Mezinárodní romské unie IRU Rajko Djurič. Zavzpomínal na něj dlouholetý přítel a romista Zbyněk Andrš.

„On byl opravdu významnou postavou. Pocházel z Jugoslávie, ze skupiny gurbetů. Ačkoliv se narodil na vesnici v Srbsku nedaleko Bělehradu, dosáhl vysokoškolského vzdělání. Studoval filozofii v Bělehradě a potom si udělal doktorát na sociologii,“ vzpomíná na nedávno zesnulého Rajka Djuriče Zbyněk Andrš.

Djurič stál v čele Mezinárodní romské unie IRU, největší světové romské organizace. Kromě politické angažovanosti byl i významným romským literátem:

„Psal básně, povídky, eseje, i odborné práce většinou z oboru romistiky nebo sociologie. Vydal několik desítek knih, které vyšly až v šestnácti jazycích.“

V 90. letech, kdy začaly válečné pokoje, které měly velký podíl na rozpadu Jugoslávie, se přestěhoval do Berlína:

„Po roce 2000 jsem ho s mojí manželkou navštívil v jeho kanceláři v Berlíně. Měl tam velkou spoustu romských knih. Sám byl autorem historie romské literatury, která vyšla v Bukurešti. Také si pamatuji na spoustu fotografií různých nejen významných romských osobností, ale i osobností, které měly nějaké romské kořeny. Pamatuji si na snímek Billa Clintona, bývalého amerického prezidenta, nebo Charlieho Chaplina.“

Andrš přiznává, že ještě než měl možnost poznat se osobně s Rajke Djuričem, dostala se mu do rukou jeho vůbec první básnická sbírka:

„Jmenovala se Bi kheresko-Bi limoresko moresco, byla v gurbetštině a na mě moc zapůsobila čistotou svého jazyka, zanechala na mě silný dojem a povzbudila mě k dalšímu studiu romštiny.“

Rajko Djurič byl několikrát mezinárodní oceněn. V roce 2002 byl vyznamenán Cenou Kurta Tucholského, kterou každoročně uděluje švédské centrum PEN pronásledovaným, ohroženým nebo vyhoštěním spisovatelům. V dubnu 2003 získal hlavní cenu za romskou literaturu od Open Society Institute v Budapešti.

autor: Rena Horvátová
Spustit audio