Zemáky se skopovým masem podle vrchního kuchaře Václava Soukupa z počátku 20. století
Další pochoutkou z časů našich babiček jsou zemáky se skopovým masem, jak je vařil vyhlášený vrchní kuchař Václav Soukup. Nejen o recept se podělí Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.
Recept uvádíme v původní podobě, jak ho zaznamenala dobová kuchařka:
Naklepeme pěknou tučnou skopovou kýtu, omyjeme ji studenou vodou a osolíme. Rozetřeme se solí několik stroužků česneku na kašičku, napícháme nožem do kýty díry a do každé dáme kousek jako hrách rozetřeného česneku. Kýtu dáme na pekáč, podlijeme vodou, a dáme do trouby péct. Při pečení maso obracíme.
Když je maso měkké a začíná červenat, přidáme k masu malé, napolo uvařené zemčata a necháme je opéct. Nyní již maso neobracíme, ale poléváme je na povrchu mastnotou. Omáčka se nesmí vysmahnout, nesmí být ani příliš řídká a bledá, a kýta musí být pěkně do hněda a zemčata do červena upečená.
Při podávání na tabuli, vložíme kýtu na teplou mísu, zemčata urovnáme kolem ní, omáčku podáváme zvlášť v omáčníku. Kdo česnek nemiluje, může ho vynechat, pečeně ale není tak chutná.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Historická detektivka z doby, kdy byl hrad Zlenice novostavbou. Radovan Šimáček jako průkopník žánru časově předběhl i Agathu Christie!
Vladimír Kroc, moderátor


Zločin na Zlenicích hradě
Šlechtici, kteří se sešli na Zlenicích, aby urovnali spory vzniklé za vlády Jana Lucemburského, se nepohodnou. Poté, co je jejich hostitel, pan Oldřich ze Zlenic, rafinovaně zavražděn, tudíž padá podezření na každého z nich. Neunikne mu ani syn zlenického pána Jan, jemuž nezbývá než doufat, že jeho přítel Petr Ptáček celou záhadu rozluští...