Zemákové jaternice s masem i bez podle kuchařské knihy Hanny Dumkové z roku 1880

V období předvelikonočním se v kuchyních našich babiček vařila hlavně bezmasá jídla. Ale protože půst byl dlouhý, snažily se hospodyně pokrmy masem aspoň ovonět, nebo na pohled přiblížit. Vladimíra Jakouběová, Jaroslav Hoření a recept na zemákové jaternice.

Recepty uvádíme v původním znění, jak jsou zaznamenané v dobové kuchařce:

Zemákové jaternice bez masa

Půl kila postrouhaných, vařených zemáků se dá na mísu, přileje ½ litru sladké smetany, sůl, muškát, 3 neb 4 vejce a smíšeninou se naplní střívka tak, aby nebyla příliš naplněna, ve vlažné vodě se vaří, uvařené se dají s máslem na plech a do žluta upečou.

Zemákové jaternice s vepřovým masem

Čtvrt kila syrového, vepřového masa se rozseká s cibulí, přidá se trocha nastrouhané citronové kůry, smíchá se s rozsekaným masem, zvolna se přimíchá čtvrt litru sladké smetany, sůl, muškát, 1 vejce a 4 velké ustrouhané vařené zemáky; směsí se naplní střívka a zvolna se uvaří. Rozsekaná cibule se dá na pánev, přidá trocha sádla a v ní se upečou jaternice do žluta.