Zelný houbovec od horalů z Krkonoš
Také tentokrát se vydáme do vesnických chalup našich babiček, kde se vařilo skromně po celý rok, nejen v období půstu. A tak se kombinovaly věci, které na první pohled k sobě moc nesedí. Vznikl tak třeba zelný houbovec. Recept z Krkonoš přináší Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření.
Kysané zelí překrájíme, dáme do kastrolu, zalijeme trochou vody a dusíme do měkka. Sušené hříbky namočíme asi na tři hodiny do vody, a ve stejné vodě je uvaříme do měkka. Scedíme, nadrobno nasekáme a přidáme k zelí.
Z másla a na drobno nakrájené cibule a mouky uděláme jíšku, podlijeme vývarem z hub, přidáme k zelí osolíme a promícháme.
Pekáč vymastíme sádlem, naplníme zelím s houbami, zalijeme kyselou smetanou, do které jsme přidali sůl, pepř a tlučený kmín a pečeme asi dvacet minut. Podáváme s chlebem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.