Zelňačka s jablky podle starého receptu z Pojizeří
V povídání o kuchyních našich babiček si připomínáme nejen historické recepty, ale také dění v ten který čas. Tentokrát to bude připomínka svátku svatého Jana Nepomuckého a k tomu Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření přidají recept na zelňačku s jablky.
- 1/2 kg kysaného zelí
- 2 cibule
- 5 dkg slaniny
- 1 lžíce sádla
- sůl
- pepř
- 1 l vody
- 1/2 lžičky kmínu
- špetka cukru
- 1 jablko
- 1 lžíce sekané petrželky
Zelí pokrájíme na menší kousky, slaninu nakrájíme na kostičky a opečeme na rozehřátém sádle. Přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Pak přidáme kysané zelí a krátce osmahneme. Přilijeme vodu a pod pokličkou vaříme asi 30 minut. Polévku osolíme, opepříme, osladíme a ochutíme kmínem. Jablko oloupeme, rozčtvrtíme, jádřinec vyřízneme a dužinu nastrouháme do polévky. Krátce povaříme. Na talířích polévku sypeme jemně nasekanou petrželkou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.