Zelňačka s jablky podle starého receptu z Pojizeří

V povídání o kuchyních našich babiček si připomínáme nejen historické recepty, ale také dění v ten který čas. Tentokrát to bude připomínka svátku svatého Jana Nepomuckého a k tomu Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření přidají recept na zelňačku s jablky.

Ingredience
  • 1/2 kg kysaného zelí
  • 2 cibule
  • 5 dkg slaniny
  • 1 lžíce sádla
  • sůl
  • pepř
  • 1 l vody
  • 1/2 lžičky kmínu
  • špetka cukru
  • 1 jablko
  • 1 lžíce sekané petrželky

Zelí pokrájíme na menší kousky, slaninu nakrájíme na kostičky a opečeme na rozehřátém sádle. Přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Pak přidáme kysané zelí a krátce osmahneme. Přilijeme vodu a pod pokličkou vaříme asi 30 minut. Polévku osolíme, opepříme, osladíme a ochutíme kmínem. Jablko oloupeme, rozčtvrtíme, jádřinec vyřízneme a dužinu nastrouháme do polévky. Krátce povaříme. Na talířích polévku sypeme jemně nasekanou petrželkou.