Ze stromu moringa se dá zužitkovat úplně všechno. Na zdraví má až zázračné účinky

21. červenec 2021

Abychom se mohli seznámit se stromem moringa, musíme až do Indie, kde je tato rostlina doma. Tento stále zelený strom tam na plantážích, připomíná baobab.

Strom moringa, říká se mu také křenový strom, moc známý není, je to ale škoda, protože se z něj dá zužitkovat všechno – od kořenů až po plody. I proto se mu také říká jedlý strom.

Východní léčitelé moringu dobře znají a využívají ho k léčbě cukrovky, jater, kůže, srdečních nemocí, anémie i nemoci kloubů.

Moringa podporuje krvetvorbu a zdravý zrak. Snižuje hladinu cukru v krvi. V současné době je asi nejužívanější prášek z listů, ale jedlé jsou i moringové kořeny, kůra i semena.

Moringa je označována jako rostlina obsahující velké množství živin

Olej ze semen se využívá v kosmetice. Kořeny nahradí křen. Z kůry se vyrábějí vlákna a větve slouží jako krmivo pro zvířata.

Strom moringa je ve své domovině považován za přírodní multivitamín. Obsahuje vitamin A, C, vápník, hořčík, železo i draslík, bór, chrom, mangan, také bílkoviny a proteiny, antioxidanty a esenciální aminokyseliny. Obsahuje rostlinný hormon zeatin, který všechny prospěšné složky dopraví v těle přesně tam, kam je potřeba.

V zemích třetího světa je mnohdy jediným zdrojem vitamínů a minerálů. Prášek si můžete přidat do snídaňové směsi anebo si pořiďte moringové kapsle.

autor: Eva Bucharová | zdroje: www.lekarna.cz , www.natu.cz
Spustit audio

Související