Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje má nové sanitky za 10 milionů korun

13. únor 2018 10:22

Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje používá nové sanitky. Nahradí ty nejstarší, které záchranáři ve svém vozovém parku mají. Čtyři sanitky vybavené nejmodernějším vybavením budou složit na stanovištích v Broumově, Rychnově nad Kněžnou, Jičíně a Hradci Králové.

„Defibrilátor, který zároveň slouží k monitorování srdeční akce, případně natočení EKG, které lze odeslat do laboratoře," ukazuje v jedné ze čtyř nových sanitek zdravotnický záchranář Milan Jakubec, jaké vybavení tu je k dispozici.

„Veškeré pomůcky, které jsou potřeba k zajištění základních životních funkcí pacienta. Ventilátor, kyslíkové lahve, různé obvazové materiály, imobilizační dlahy, výběhový záchranářský batoh," popisuje Milan Jakubec.

Nová auta stála zhruba 10 milionů korun, vysvětluje za Zdravotnickou záchrannou službu Ivo Novák: „Z fondu kraje přišlo 4 a třičtvrtě milionu korun. A něco přes 5 milionů potom platila potom z provozních prostředků záchranná služba. Jsou to sanitky standartní, které používáme v celém kraji. Umožňují samozřejmě efektivní zásah plnohodnotné posádky, prostě celého spektra neodkladné nemocniční péče."

Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje má nové sanitky

Přebírání nových sanitek je u Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje v podstatě každoroční záležitostí.

„Každý rok inovujeme některé sanitky. Samozřejmě záleží na tom, jak se zadaří shánět finanční prostředky. Když máme štěstí a vyskytne se třeba nějaký evropský projekt, tak je těch sanitek víc, ale pravidelně v rozpočtech myslíme na obnovu vozového parku."

Životnost jedné sanitky je zhruba 250 tisíc ujetých kilometrů. Na každém stanovišti v Královéhradeckém kraji tuto vzdálenost auto najezdí za jinou dobu. Přímo v Hradci Králové to může být až deset let, v jiných okresech - kde jezdí delší vzdálenosti - ale sanitky slouží i podstatně kratší dobu.

Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje má nové sanitky
autoři: Milan Baják , ova
Spustit audio

Související